Porce tvarožníku ozdobená lístkem bazalky

Tvarožník čerstvě upečený ve forměDnes už asi i malé dítě ví, jak chutná módní cheesecake, ale tvarožník? A přitom je to tak pěkné české slovo, odvozené od základní suroviny. Receptů na cheesecake a tvarožník je moc. Tento recept na tvarožník je mi sympatický proto, že se na tvarohovou náplň nechystá žádná podstava ze sušenek nebo těsta. Trocha mouky se vmíchá přímo do tvarohu, který se jen ochutí a nakonec nadlehčí sněhem z bílků. A protože tvaroh a sladidlo se snesou poměrně dobře, mohu mít celý tvarožník bez cukru, pokud si ho nepřilepším balíčkem vanilkového cukru. Jako přídavek ovoce do tvarohu lze užít téměř vše, borůvky však miluji a trochu si jich pro tento účel vždy koupím. Ráda si je zamrazím do zásoby buď na tvarožník nebo na zmrzlinu.
Ďjóo borůvky, vždyť jsou dobré a zároveň léčivé!

Jak na to: Nejprve v míse vymíchám žloutky, vanilkový cukr a sladidlo. Do našlehaných žloutků zamíchám kvalitní měkký tvaroh, vlažný rozpuštěný tuk a šťávu a kůru z jednoho citronu. Potom přidám mouku a úplně nakonec zlehka vmíchám sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. K této mase přisypu čerstvé nebo mražené borůvky, zlehka promíchám a hmotu rozetřu do dortové formy (průměr 24 cm), kterou jsem vymazala kouskem tuku a vysypala hrubou moukou. Tvarožník peču zvolna v mírně vyhřáté troubě přibližně 50 minut, aby jeho povrch dostal zlatou barvu.

Co na to: 3 vejce, 3 lžíce sladidla, sáček vanilkového cukru (nemusí být), špetka soli, 500g odtučněného tvarohu, 50g hery nebo jiného tuku na pečení, 1 citron, 80g hrubé celozrnné mouky (5 lžíc), 200ml borůvek, trocha tuku a mouky na vysypání formy.

Borůvkový tvarožník chutná dobře vlažný i studený. Je ho až 8 porcí a musím se hodně krotit, abych ho nesnědla moc. Pro mě je to excelentní moučník ze zdravého tvarohu.
Dáte si taky?  Tak dobrou chuť!
1 porce=1/8: 832kJ, 199kcal, 22.1g sacharidů