Bramborové hranolky naservírované jako nezdravá příloha

Bramborové hranolky naservírované jako nezdravá přílohaBrambory jako příloha mohou mít řadu různých úprav. Brambory se někdy zařazují mezi zeleninu a kromě škrobů obsahují hodně vitamínů a vody. Bramborový škrob je kvalitní a tvoří ho polysacharidy, tedy složené cukry. Proto nejvhodnější a nejzdravější úpravou jsou vařené brambory jako příloha. Jiná složitější příprava brambor jejich glykemický index zvyšuje.

Brambory vařené ve slupce nebo bez jsou nejlepší. Jen je důležité hlídat si množství a vyhýbat se nákupu brambor, které jsou příliš škrobnaté.
Bramborový salát je stejně tak dobrý, pokud se dělá z brambor lojovitých a místo spousty majonézy obsahuje navíc jen zeleninu a octovou zálivku.
Americké brambory  na český způsob se pečou nebo smaží se slupkou, která obsahuje nerozpustnou vlákninu, navozující pocit sytosti. Pokud nejsou usmažené na spoustě tuku, upřednostňuji je hned po bramborách vařených. Jako prodávaný mražený polotovar jsou už předsmažené, tedy nejvhodnější je použít k jejich konečné úpravě troubu.
Bramborová kaše má však vysoký glykemický index. Je to tím, že jsou brambory dokonale rozvařené, čímž se jejich GI zvyšuje, obsažený bramborový škrob se rychleji rozloží na jednoduché sacharidy. Přídavek mléka a másla do kaše zvyšuje navíc její energetickou hodnotu.
Bramborové hranolky, smažené na spoustě tuku, obsahují velké množství energie. Já se jim vyhýbám a pokud jsou mi naservírovány, sním je, ale jedná se téměř vždy o výjimečnou příležitost.
Nakonec ještě výrobky z bramborového těsta, jako bramborové knedlíky, noky, taštičky, krokety a bramboráčky. Obsah sacharidů v nich zvyšuje přídavek mouky do těsta. Já se snažím do nich přidávat mouku celozrnnou, vyzkoušené mám třeba výborné bramborové noky s celozrnnou moukou. Bramborové knedlíky mají o něco nižší glykemický index než knedlíky jen z obilné mouky, podobnou hodnotu by měly mít i vařené bramborové taštičky. Nejhorší z hlediska dietního jsou smažené krokety z bramborového těsta, podobně jako oblíbené bramboráčky.

Příloha z brambor doplňuje polední nebo večerní hlavní jídlo a druh přílohy má nejen odlišný GI, ale i obsah sacharidů, jejichž množství bychom si měli hlídat. Obsahy sacharidů udávané v různých zdrojích a výrobcích jsou často odlišné, prošla jsem proto spoustu informací, abych si zjistila co nejvíc věrohodné hodnoty. Prodávané výrobky nebo mražené polotovary z brambor obsahují někdy i různé přídatné látky, jako cukry, sůl, barviva, koření a konzervanty, při jejich nákupu musíme číst etikety.

[tip]Dávka 20g sacharidů pro dietu na hubnutí:
110g vařených brambor (asi 1 větší vařený nebo syrový brambor)
135g bramborového salátu
150 g amerických brambor
120g bramb.kaše s mlékem a máslem (asi 3 rovné polévkové lžíce)
70g hranolek (asi 20 kusů smažených bramborových hranolek)
50g bramborových knedlíků (asi 1 a půl plátku – je-li plátek cca 30g)
60g bramborových noků[/tip] [note]Dávka 50g sacharidů při zdravém stravování:
270g vařených brambor (asi 2 velké nebo 3 menší brambory)
340g bramborového salátu
220 g amerických brambor
320g bramb.kaše s mlékem a máslem (asi 6-7 vrchovatých pol.lžic)
180g hranolek (cca 50 kusů smažených bramborových hranolek)
120g bramborových knedlíků (asi 4 malé plátky – plátek 30g)
150g bramborových noků[/note]
Návod na pečený brambor na Facebooku
Návod na pečený brambor

Brambory jako příloha jsou v mém přehledu uspořádané podle množství sacharidů a dala jsem si s tím dost velkou práci. Teď už jen si vše pamatovat!
Vaše