Brambory zapečené s pórkem na kari

Brambory zapečené s pórkem po upečeníOd jisté doby přišel u mě pórek na milost a pokrmy obsahující tuto zeleninu jsem si oblíbila. Kamarádka mi kdysi doporučovala svůj recept na brambory zapečené s pórkem, a když jsem ho nedávno objevila, řekla jsem si, že je konečně čas ho vyzkoušet.
Měla jsem trochu starých brambor, které potřebovaly zkonzumovat, tak jsem je oloupala a dala se do přípravy večeře dřív než obvykle, protože brambory zapečené s pórkem se podle receptu měly hodinku zapékat.

Jak na to: V míse jsem promíchala mléko a zakysanou nízkotučnou smetanu, přidala jsem karí koření. Půl kila oloupaných syrových brambor jsem nakrájela na půl cm silné plátky, které jsem vhodila do mísy s mlékem, přidala jsem půl lžičky soli a důkladně promíchala, aby bramborové plátky byly smetanovým mlékem obalené ze všech stran.
restování pórku na pánviPoté jsem omyla pórek, rozkrojila ho podélně a nakrájela na tenká půlkolečka. Na pánvi s polovinou lžíce oleje jsem pórek pár minutek opekla, přitom hojně posypala drceným pepřem a trochou soli. Do pekáče vymazaného půl lžící oleje jsem pak vložila polovinu smetanových brambor, na to jsem rozložila orestovaný pórek, nakladla druhou polovinu brambor a vše jsem zalila zbytkem smetanové směsi. Zpočátku se zdá, že je tekuté směsi moc, ale vpije se postupně do brambor, které se vlastně uvaří a vrstvení brambor a pórku v pekáčiupečou ve vlastní šťávě.
Pekla jsem v zakrytém pekáči 30 minut, poté jsem víko pekáče odstranila, dopékala jsem dalších 20-25 minut, až měl povrch brambor nazlátlou barvu. Před dopečením lze povrch brambor posypat strouhaným sýrem, ale to navýší energetickou hodnotu pokrmu, takže záleží na tom, jak kdo potřebuje a kdo co má rád. Dobrý je jak sýr eidam, tak niva či parmazán.

Použité suroviny: 500g oloupaných syrových brambor, 100ml nízkotučného mléka, 100 ml zakysané nízkotučné smetany (12% tuku), ½ lžičky koření kari, ½ lžičky soli, drcený pepř, 1 pórek (250g), 1 lžíce oleje, strouhaný sýr 100g (započetla jsem eidam s 20% tuku).

Brambory zapečené s pórkem byly vynikající a ocenila jsem, že smetanové tekutiny bylo právě dost na to, aby se vsákla do zeleniny v pekáči a přitom ještě zůstala trocha průhledné šťávičky lahodné chuti. Zvolené koření (drcený pepř a kari) dodaly jemnou pikantnost, ale určitě by se dalo využít i jiné zeleninové koření nebo bylinky. Z množství jsou 3 porce.
Tak dobrou chuť !

1 porce=1/3: 1377kJ, 327kcal, 41.4g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé se štítky Bezmasé, Pórek. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>