Bulgur s bryndzou na talíři

Bulgur s bryndzou na talířiJak už jsem psala, pšeničný bulgur je zdravý. A bulgur s bryndzou taky. Bulgur působí dobře na nervovou soustavu a na činnost střev. Má vyšší obsah bílkovin, vitaminů, minerálů a vlákniny a nižší glykemický index, než rýže. Přesto má jako pšeničný výrobek vysoký obsah sacharidů.
Proto je nutné doplnit ho surovinami bez cukrů, jako je třeba ovčí sýr bryndza a sušená šunka, a připravit si bulgur s bryndzou.

Suroviny: ½ hrnku pšeničného bulguru (130g), 1 cibule (100g), 120g švarcvaldské šunky, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, mletý pepř, 50g bryndzy.

Postup: Nejprve odměřené množství bulguru nasypu do sítka a důkladně propláchnu pod tekoucí studenou vodou. Pak promytý bulgur vyklopím do hrnce, trochu osolím, zaleju jedním hrnkem studené vody. Až voda začne vřít, vařím 12-15 minut. Během vaření bulgur změní barvu a zesvětlá. Je nutné ho občas promíchat, protože zvlášť ke konci varu se bulgur snadno přichytává ke dnu hrnce. K uvařenému bulguru přidám lžíci oleje a vidličkou bulgur načechrám. Nechám vstřebat vodu i olej a odpočinout.
Na lžíci oleje osmažím nakrájenou cibuli dozlatova, na to vložím nakrájenou sušenou šunku a krátce orestuji. Po chvíli na pánev vmíchám uvařený bulgur. Na talíři ozdobím hotový pokrm rozdrobenou bryndzou.

Bulgur s bryndzou je výborná pochoutka k obědu či k večeři zvláště pro toho, kdo miluje halušky s bryndzou. Z uvedeného množství surovin uděláte porce pro 3-4 osoby.
Přeji dobrou chuť!

1 porce=1/4: 1003kJ, 239kcal, 25.3g sacharidů 1 porce=1/3: 1337kJ, 319kcal, 33.7g sacharidů