Bulgur s celerem na talíři

Bulgur s celerem mám ráda v zimě a na jaře, kdy je celer jako naše tradiční kořenová zelenina ještě k dispozici. Na pokrm je možné využít i zbytek uvařeného bulguru. Protože bulgur je vlastně drcená pšenice tvrdá, jsou její zrna málo upravená, takže má nižší glykemický index než pšeničná mouka.
Zbylé suroviny jako olej a sýr neobsahují žádné sacharidy. Protože bulgur s celerem obsahuje hodně zeleniny, není jeho GI tak vysoký.

Co na to: 70g pšeničného bulguru, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, 200g syrového očištěného celeru, 2 stroužky česneku (20g), 1 cibule (100g), 40g strouhaného sýra eidam 30%, špetka mletého pepře, 1 lžička koriandru, nať koriandru nebo pažitky.

Jak na to: Očištěný celer nakrájím na silnější plátky a dám vařit do osolené vody do poloměkka, trvá to zhruba 20 minut. Během vaření nakrájím cibuli a v kastrolu s nepřilnavým dnem rozpálím lžíci oleje. Cibuli na oleji osmažím dorůžova, přidám rozmačkaný česnek, rozdrcený koriandr a mletý pepř. Poté na kostičky nakrájím uvařený celer a přidám k cibuli a jen velmi krátce podusím.
Bulgur nasypu do sítka a důkladně propláchnu pod tekoucí studenou vodou. Pak promytý bulgur vyklopím do hrnce, trochu osolím, zaliju půl hrnkem studené vody. Až voda začne vřít, vařím 12-15 minut. Během vaření bulgur změní barvu, je nutné ho občas promíchat, protože ke konci varu se bulgur snadno přichytává ke dnu hrnce. Uvařený bulgur vidličkou načechrám a nechám vstřebat vodu a odpočinout.
Nakonec ještě horký bulgur přidám do kastrolu se zeleninou, směs promíchám a podle chuti dosolím. Na talíři posypu hotový pokrm strouhaným sýrem a zdobím natí čerstvého koriandru nebo třeba krájenou pažitkou.

Bulgur s celerem chutná dobře s volským okem a jím ho nejčastěji k obědu či k večeři. Pokrm z uvedeného množství surovin stačí pro 2 osoby.
Tak dobrou bezmasou chuť!

1 porce=1/2: 1162kJ, 277kcal, 41g sacharidů