BulgurSeZeleninou a Fazolemi detail

Salát s bulgurem jsem jedla poprvé na slavnostním rautu v Paříži. Protože v něm bylo hodně zeleniny, měla jsem za to, že salát nebude moc kalorický. Ale přepočítala jsem se.
Bulgur má vysokou energetickou hodnotu a vysoký obsah sacharidů. Protože bulgur je vlastně drcená pšenice tvrdá, má bulgur se zeleninou nižší glykemický index. Ostatní použité ingredience sacharidy téměř neobsahují, mají nízký GI.
Bílé fazole lze nahradit sterilovanou vařenou cizrnou, která má o trochu vyšší energetickou hodnotu než fazole. Cizrna stejně jako fazole patří mezi nadýmavé luštěniny.
Bulgur se zeleninou a fazolemi ráda připravím, když mi zbude trocha vařeného bulguru. Samotný bulgur má krátkou dobu vaření, že během doby vaření sotva stačím připravit zeleninu na tento pokrm s nižším glykemickým indexem.

Co na to: 140g celozrnného bulguru, 2 lž.soli, ½  lžíce olivového oleje, 1 paprika (100g), 1 rajče (100g), kousek zelené části pórku (100g), 1 lžíce worčestrové omáčky, 1 lžíce natě bazalky (čerstvé nebo sušené), bílé fazole sterilované ve slaném nálevu 120g, ¼ hlávky zeleného salátu (100g), šťáva z půlky citronu, špetka mletého pepře.

Jak na to: Bulgur nasypu do hrnce, trochu osolím a zakápnu půl lžicí oleje, zaleju jedním a půl hrnkem vody a uvařím doměkka. Trvá to 15-20 minut, během vaření občas zamíchám. Potom nechám uvařený bulgur vychladnout. Přidám scezené fazole a vidličkou bulgur načechrám.
Během vaření nakrájím na kousky zeleninu: papriku na proužky, rajče na půlkolečka, pórek na proužky. Nakrájenou zeleninu v misce osolím, pokapu citronovou šťávou, worčestrem a promíchám. Až je bulgur vychladlý, smíchám ho se zeleninovou směsí. Nakonec přidám na kousky rozkrájené listy salátu a bazalku. Vše promíchám, dochutím a nechám půl hodinky zaležet.

Bulgur se zeleninou a fazolemi jím nejčastěji k večeři bez jakékoliv přílohy a toto množství stačí pro 4 osoby. Tak ať vám chutná teplý nebo studený!

1 porce=1/4: 874kJ, 207kcal, 36g sacharidů