Bylinky do kuchyně, které nastartují váš metabolismus!

bylinky na prkénku připravené ke krájeníV poslední době se v médiích často diskutuje využívání bylinek v domácnosti. Když přijdu do lékárny, je nabídka bylinných léčivých výrobků obrovská, a to je dobře. Proč do sebe cpát chemikálie tělu cizí, když léčivé vlastnosti bylin využívalo lidstvo od pradávna? Ale dobré je i s bylinkami vařit a bylinky do kuchyně můžeme dnes koupit po celý rok téměř všude. Bylinky do kuchyně mají rozličné vlivy na konzumaci pokrmů. Kromě vlivu na naše chuťové buňky podporují hlavně trávení a chuť k jídlu, některé potlačují nadýmání nebo navozují lepší náladu.

bylinky právě přinesené do kuchyněKdo se aspoň trochu zajímá o vaření, určitě rád bylinky do kuchyně nosí a hledá, na co by ještě mohl svou bylinku použít. Všech dole uvedených devatero druhů bylinek jsem spolu s recepty na různé druhy pokrmů uspořádala do elektronické publikace RECEPTY S VŮNÍ BYLINEK.
Je v ní obsaženo celkem přes sto receptů. Prohlédněte si její náhled, a když se vám bude zdát dobrá, získejte možnost si ji koupit.
Přípravou bylinkových pokrmů nastartujete svůj metabolismus!
Vaše 

Tak třeba bazalka, která se u nás užívala odedávna a nyní je v módě. Víte, jaké má vlastnosti? Podporuje trávení a chuť k jídlu, působí proti nadýmání a zažívání uklidňuje. Je hojně užívaná v oblasti Středomoří.

Taky aromatický kopr působí dobře na zažívání a proti nadýmání.

Velmi užitečnou bylinkou je majoránka. Zmírňuje křeče a při ženských problémech se z ní vaří čaj. Má močopudné a protinadýmavé účinky, napomáhá trávení tučných a luštěninových jídel.

Mentol obsahující máta se používá proti nadýmání, tlumí křeče v trávicím traktu a podporuje trávení a chuť k jídlu. Pikantní je se sladkými dezerty. Nápoj mochito je bez máty nemyslitelný.

Meduňka hlavně uklidňuje a její citronové aroma osvěží chuť moučníků nebo zmrzliny.

Oregano se podobá majoránce a pěstuje se odedávna ve Středomoří. Má aromatickou kořenitou chuť, která je nutná pro pravou chuť pizzy a italských specialit. Kromě toho podporuje trávení.

Voňavý rozmarýn můžeme použít hned, když si kousek mladého výhonku uštípneme z rostlinky pěstované v bytě. Jeho vůně značně ovlivní chuť pokrmu, navíc získáme do těla přísun antioxidantů.

Léčivá šalvěj má hořkou příchuť a praktické je její užití při přípravě tučných jídel. Podporuje totiž trávení.

A věděli jste, že tymián, používaný v naší kuchyni dlouho, má antiseptické účinky a působí téměř jako antibiotikum?

Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *