Celozrnná pizza

Celozrnná pizzaUž jako malá holka jsem doma zkoušela udělat pizzu. Měla jsem časopis, ve kterém slavní světoví herci zveřejnili recepty na svá oblíbená jídla a recept na pizzu byl od mé oblíbené italské herečky Sophie Loren.  Její pizza ale nebyla celozrnná pizza, byl to recept na pizzu z běžné hladké mouky. Nejlepší na její pizze byla vláčná sýrová nádivka, jakou jsem od té doby nikde nejedla, a tu jsem teď uplatnila, když dělám pizzu z celozrnné mouky. Je škoda, že celozrnná pizza se nikde v restauracích nenabízí, a kupovaná pizza, vyráběná z bílé mouky, není vůbec dietní a je často ochucená levným škrobovým kečupem pochybné kvality. A tak nezbývá nic jiného, než si doma připravit zdravější pizzu z celozrnné mouky.

Příprava těsta na pizzu: Do hnětače nasypu mouku a promíchám ji s instantním droždím a troškou cukru. Pak přidám olej a podmáslí zředěné vlažnou vodou a zapnu hnětač. Uhnětené těsto osolím a ještě podle potřeby zahustím lžící hladké mouky, kterou do těsta ručně zapracuji. Vypracované těsto je hladké a pružné. Mísu s těstem přikryju utěrkou a těsto nechám kynout.
Těsto kyne asi půl hodiny až 40 min. Vykynutý bochánek těsta položím na pečicí papír, kterým jsem vyložila dno formy, pokapu ho olejem a roztlačím na plochu formy.  Používám formu na pizzu o průměru 30 cm, upečená pizza je silná tak akorát. Nechám ještě půl hod kynout. Potom těsto pomažu kečupem, posypu na měsíčky krájenou cibulí a potřu náplní ze 150 g strouhaného eidamu a 2 lžiček kysané 12%ní smetany (náplň rozetřu pomocí vidličky). Nakonec povrch náplně posypu pizza kořením a pizzu vložím do předehřáté trouby na horní mřížku. Peče se přesně 20 minut, ne déle.

Suroviny na přípravu těsta: 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky (180 g), půl hrnku směsi podmáslí a vlažné vody (150 ml), půl balíčku instantního droždí, lžička cukru, lžíce oleje, půl lžičky soli, 1 lžíce hladké mouky 00 na zahuštění.
Suroviny na náplň: 2 lžíce kvalitního kečupu, 1 cibule, 150 g strouhaného eidamu s obsahem 20 % tuku, 2 lžičky kysané 12%ní smetany, půl sáčku pizza koření.

Moje celozrnná pizza s náplní podle slavné Sophie Loren je výborná.  Upéci ji není vůbec těžké, ale odolat sníst jen třetinu nebo čtvrtinu, to je náročné. Ochutnejte ji taky!
Vaše

[button size=medium color=purple url=http://diatips.cz/smysl-pocitani-kalorii]1 porce=1/3, 1731kJ, 412kcal, 56.8g sacharidů[/button] nebo !
[button size=medium color=green url=http://diatips.cz/dieta-bez-cukru]1 porce=1/4, 1299kJ, 309kcal, 43g sacharidů[/button]