Palačinky na slaný způsob

Palačinky na slaný způsobKdyž mám málo času a nechce se mi vařit, udělám celozrnné palačinky na slaný způsob. Celozrnná mouka vůbec palačinkovému těstu neuškodí a našemu zdraví prospěje. A pokud se část mléka v těstě nahradí vodou s bublinkami, přispěje to jemnosti těsta, takže celozrnné palačinky opravdu chutnají.

Samozřejmě, že lze užít různé druhy náplní, sladké i slané. Když chci palačinkou nahradit oběd, upřednostňuji raději náplň slanou. Na pomazání palačinek je výborný sýr lučina nebo sýr podobného složení. V kombinaci se šunkou je takto naplněná palačinka pro mne lahoda.

Jak na palačinky: Těsto na palačinky dělám klasicky, do mléka nasypu mouku a sůl, důkladně na jemno rozkvedlám kvedlačkou nebo použiji mixer. Potom přidám žloutek, rozkvedlám a úplně nakonec, těsně před smažením, rozředím těsto trochou perlivé vody.
Na pánvi rozpálím kapku oleje, naleju naběračku těsta a rozprostřu palačinku po ploše pánve. Pokud se těsto po chvilce smažení neodlepí ode dna pánve samo, pánví zatřepu a případně palačinku podeberu špachtlí a přikápnu olej. Když jsou okraje palačinky růžové, obrátím ji pomocí špachtle na druhou stranu a ještě chvilku opékám. Pokud je třeba, hotovou palačinku přemístím z pánve na talíř se savým papírem, aby nebyla mastná, a pokračuji ve smažení další palačinky.

Suroviny na palačinkové těsto: 1/8 l mléka, 1 žloutek, špetka soli, 8 polévkových lžic celozrnné hladké mouky (120g), 1/8 l perlivé vody, olej na smažení.
Náplň: 120 g sýra lučina, necelých 100 g libové šunky (4-5 plátků).

Upečené celozrnné palačinky potřu z jedné poloviny lučinou, na to položím plátek šunky, palačinku přeložím napůl a servíruji. Z tohoto množství je cca 4-5 kusů palačinek pro 2 osoby k obědu. Pozor, na večeři by vám ale měla stačit jen jedna palačinka se slanou náplní, pokud se snažíte zhubnout.
Tak dobrou chuť!

1 palačinka i s náplní, 995kJ, 237kcal, 19g sacharidů