Celozrnné pečivo plněné jablky

Celozrnné pečivo plněné jablkyCelozrnné pečivo s jablky jsem začala péci dětem, když jsem chtěla připravit něco sladkého a zároveň zdravého. Pekla jsem ho hlavně přes zimu, když byl dostatek jablek. Věřte nebo nevěřte, celozrnné pečivo s jablky bylo tak dobré a na povrchu křupavé, že se po něm vždy jen zaprášilo. Problém je ovšem sehnat celozrnnou grahamovou mouku, která není v prodeji všude a je dražší než obyčejná pšeničná mouka. Cukr do kvásku se přidat musí, ale nádivka z jablek je sama o sobě sladká dost, takže přídavek dalšího cukru není  nutný jak do nádivky, tak do drobenky, která tvary pěkně ozdobí, pokud uděláte šátečky, jak to dělám já.

Příprava těsta:  Je běžná jako u kynutého těsta. Na těsto rozetřu kvasnice se lžičkou cukru, přidám trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Až kvásek vykyne, naliju ho do mísy s moukou, přidám sůl, změklý tuk a zbytek mléka. V hnětači zpracuji tuhé nemazlavé  těsto. Těsto nechám na teplém místě kynout. Než těsto vykyne, připravím si jablkovou nádivku a drobenku.

Plnění šátečků nebo taštiček: Za půl hodiny je těsto krásně vykynuté. Z poloviny těsta vždy vyválím plát, přitom těsto podsypávám moukou jen minimálně, těsto se k válu téměř nelepí. Vyválené těsto rádlem nakrájím čtverce o velikosti stran asi 8-9 cm. Doprostřed čtverců dám lžičku připravené jablkové náplně. Rohy čtverců potřu zbylým bílkem a protilehlé cípy čtverců pak přeložím přes sebe a střed spojů důkladně stlačím prstem. Naplněné tvary nechám na plechu vyloženém pečicím papírem ještě asi 15 minut kynout. Potom nakynuté šátečky podle chuti ozdobím ve středu drobenkou. Drobenku dělám ze dvou lžic hladké mouky, kousku másla a lžičky sladidla. Pokud nepotřebuji užít sladidlo, dám místo něho samozřejmě 2 lžíce cukru krupice, pro děti sladidlo nedoporučuji vůbec. Celozrnné šátečky peču ve vyhřáté troubě asi 20 minut, až jsou zbarvené dozlatova.

Použité suroviny:
Těsto: 500 g pšeničné celozrnné grahamové mouky, špetka soli, 80 g tuku, 40 g kvasnic, 1 lžička cukru (do kvásku), 300 ml odtučněného mléka, 1 žloutek.
Nádivka: asi 6 jablek oloupaných a nahrubo strouhaných, trochu mleté skořice.
Drobenka: 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, lžička sladidla nebo 2 lžíce cukru krupice.

Konzervativním příznivcům jemného nadýchaného pečiva nebude možná plněné celozrnné pečivo s jablky chutnat tak, jako těm, kdo jsou zvyklí na zdravou stravu z celozrnné mouky. Ale pokuste se o to, aby se přizpůsobili trendům moderní výživy!
Vaše

1 kus=1/20, 688kJ, 164kcal, 25g sacharidů