hotové cevapcici na talířiMasové tyčinky čevapčiči u nás zdomácněly už dávno, i když jejich původ je v zemích Balkánu, kde mleté maso v kuchyni používají velmi často. V Turecku se masové šišky nazývají čevapi a podávají se s rýží nebo s chlebovými plackami.
Příprava čevapčiči je velmi snadná, potřebné ingredience nejsou náročné na cenu i na spotřebu. Masové čevapčiči má vyšší energetický obsah kvůli obsahu tuku v mase a při smažení, obsah cukrů je nízký.

Co na to: 500g mletého hovězího masa, 1 lžička soli, 1 malá cibule 100g, 2 stroužky česneku, 1 vejce, mletý pepř, řepkový olej na smažení 50ml.

cevapcici se smaží na pánviJak na to: Čerstvě namleté maso v míse osolím, okořením, přidám vejce, najemno nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Poté z masového těsta vytvořím čtyři válečky, vložím je do misky s uzávěrem a nechám v lednici odpočinout alespoň 1-2 hodiny.
Pak na menší pánvi rozpálím olej a masové válečky zprudka opeču z obou stran. Dále je peču při minimální teplotě, aby maso bylo dobře propečené zevnitř. Opékám zhruba 20 minut z obou stran, pomocí špachtle válečky masa zploštím. Opečené čevapčiči z pánve vyjmu, zbytek oleje -30ml odstraním, výpek na pánvi ponechám na polití masa na talíři.

cevapcici podávané v Bosně
Čevapčiči podávané v Bosně

Z uvedeného množství masa vytvořím 4 válečky čevapčiči, tedy porce pro čtyři osoby. K masu je vhodné podávat syrovou cibuli nakrájenou na kolečka a hořčici nebo paprikovou pastu ajvar, která se s oblibou používá v Chorvatsku. Jako příloha se hodí vařený brambor, případně chléb.
Ať vám čevapčiči chutnají!

1 porce=1/4: 1657kJ, 395kcal, 4.1g sacharidů