Halí belí chválím zelí

Krájení červeného zelíHlávkové zelí je naší nejlevnější domácí zeleninou od podzimu do jara. Vydrží totiž dlouhodobé skladování anebo se dá uskladnit jako zelí kysané. Zelí jedli odedávna naši předkové, ať chudí či bohatí, bez masa anebo s masem.

Syrové hlávkové zelí je pro náš organismus zásobárnou spousty vitamínů i minerálních prvků v době, kdy je čerstvé domácí zeleniny na trhu nedostatek. Šťáva z čerstvého zelí pročišťuje krevní cévy a upravuje zažívání, má také detoxikační účinky a zvyšuje imunitu.
kvašené zelí v nádoběKvašené zelí se připravuje jednoduchým způsobem promícháním nakrouhaného zelí se solí a kmínem a upěchováním do uzavíratelné nádoby. Nádoba se těsně uzavře a zelí se nechá po určitou dobu zkvasit bez přístupu vzduchu. Mléčným kvašením se zelí konzervuje a mění na kysané zelí. Mléčné kvašení je výhodný způsob konzervace přírodním postupem bez přídavku chemikálií. Proces kvašení navíc zvyšuje nutriční hodnotu a stravitelnost zeleniny. Kysané zelí obsahuje více vitaminu C než zelí čerstvé. Navíc se kvašením vytvoří množství enzymů a užitečných bakterií zlepšujících odolnost organismu. Kvašené zelí obsahuje dokonce látky, které vznikají až během kvašení a mají protirakovinné účinky. Kysané zelí se odedávna užívalo i v lidovém léčitelství, například na obklady. Že je kvašená zelenina zdravá a použitelná prakticky po celý rok, zjistili už dávno v Japonsku, kde je v oblibě naložená kysaná zelenina, zvaná cukemono (tsukemono).

A jak to vypadá s energetickou hodnotou syrového a kvašeného zelí? Tak ta je přímo skvělá a předurčuje zelí téměř pro všechny druhy diet. Nadměrná konzumace zelí se nedoporučuje jen osobám s poruchou štítné žlázy a s chudokrevností.
Syrové zelí bílé i červené je vhodné k přípravě zeleninových salátů a obloh. Vařené zelí jíme nejčastěji v zelných polévkách, dušené zelí se přidává do různých náplní nebo slouží jako příloha. A víte, že bílé zelí se při dušení sladí až nakonec, aby nezhnědlo? Kysané zelí se využívá obdobným způsobem. Když je dobře ochucené, dá se jíst i samotné.

Nezapomínejte používat v kuchyni  naše zelí, tento užitečný druh domácí zeleniny!
Zaslouží si to. Návrat k české domácí kuchyni nastal!
Vaše

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny se štítky Zelí. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>