Čína se zelím – zelná čína

CinaSeZelimKdyž mám kousek libového vepřového masa a nevím, co s ním, je na pořadu dne čína se zelím. Stačí tak čtvrtka syrového zelí, která maso nadstaví, pokrm je zdravější a obsahuje méně tuku a více vlákniny než klasická čína.
Myslím, že v Číně nejedí tolik masa jako my a pokrmy se zelím nebo s jinou zeleninou jsou tam běžné často i bez masa. Tak čína se zelím dodá tělu bílkoviny a tuk z masa, sacharidy z rýže a tolik potřebnou vlákninu jen díky zelí.

Co na to: 500g libového masa z vepřové kýty, 2 lžíce solamylu, 500g bílého zelí, 2 lžíce oleje, 2 rovné lžičky soli, ½ lžičky drceného pepře, 1 lžička karího koření, špetka chilli koření, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worčestrové omáčky.

Jak na to: Libové vepřové maso nakrájím na plátky a pak na kostičky. Vložím je do misky, přidám lžičku soli, koření curry, mletý pepř a škrobovou moučku solamyl. Vše důkladně promíchám a pak ještě zaliju lžící sójové a worčestrové omáčky a opět promíchám. Misku uzavřu a nechám alespoň 12 hod v lednici.
opečené maso smíchané na pánvi se zelímDruhý den nakrájím kousek očištěného zelí na nudličky a vhodím je na lžíci rozpáleného oleje na pánvi. Ihned osolím půl lžičkou soli, okořením pepřem a špetkou chilli, a nechám asi 15 minut restovat, až se odpaří voda, kterou zelí pustilo. Nakonec dochutím sójovou a worcestrovou omáčkou (po jedné lžíci), ještě chvíli restuji a přemístím na talíř.
Pak rozpálím na větší pánvi lžíci oleje, na něj vhodím naložené maso a zprudka opékám ze všech stran. Až se šťáva z masa vypaří, přidám lžíci sójové  i worčestrové omáčky a při mírné teplotě asi 5 minut maso opékám. Měkké a dozlatova opečené maso smíchám na pánvi s orestovaným zelím a ještě chvilku prohřeju, aby zelí nasáklo vůni a chuť masa.

Čína se zelím je dobrá s rýží nebo s celozrnným pečivem. Pokud chcete brát ohled na glykemický index, pak rýže basmati je vhodnější než jiný druh rýže. Množství z půl kila masa v pohodě stačí pro čtyři až pět strávníků.
Z předem naloženého masa tak připravíte snadno a rychle oběd pro celou rodinu.
Tak dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/5: 1146kJ, 273kcal, 12.9g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *