Luštěniny všeho druhu jsou v české kuchyni používány od pradávna. Mají nízký glykemický index, obsahují hodně bílkovin a méně sacharidů. Čočka nakyselo se u nás doma tradičně připravovala na vánoce a byla příslibem hojnosti peněz v nadcházejícím roce.
Také v Indii jsou luštěniny oblíbené a jsou základem indické kuchyně. Z ní jsem vyzkoušela a oblíbila si netradiční a pikantní recept s kořením a zázvorem. Česká čočka nakyselo se od něj podstatně chuťově liší.
Jak na to: Čočku promyju na sítku, nechám okapat. Pak nasypu do hrnce, přidám lžičku soli, naliju na to 3 hrnky vody a vařím zhruba 10 minut do poloměkka.
Poté udělám tmavší nepříliš řídkou jíšku ze lžíce oleje a vrchovaté lžíce hladké mouky. Do jíšky přemístím povařenou čočku, kastrol přikryju pokličkou a obsah ještě 10 minut dusím za občasného promíchání. Mezitím na další lžíci oleje dorůžova usmažím najemno nakrájenou cibuli. Podušenou čočku zředím podle potřeby trochou vody (1-2 lžíce, jak kdo má rád) a okyselím octem podle chuti. Na talíři čočku posypu opraženou cibulkou a doplním vejcem nebo kouskem uzeniny.
Co na to: 200g čočky, 1 velká cibule, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1-2 lžičky soli, 2 lžíce octa.
Tradiční česká čočka nakyselo chutná dobře i bez masa. Stačí k ní udělat z několika vajec volská oka na pánvi. Někdo má čočku rád s kouskem uzeného nebo uzeniny.
Z uvedeného množství vyjdou 4 porce. Protože tento pokrm má nízký GI, měli by k němu diabetici ze zdravotních důvodů jíst i kousek chleba. Že platí toto pravidlo, mohu z vlastní zkušenosti potvrdit.
Nechte si chutnat!