hotové lívanečky na talíři

Recept na cuketové lívanečky jsem si vymyslela, když jsem potřebovala nahradit v lívanečkovém těstě mléko.
Napadla mě strouhaná cuketa, a tak vznikl chutný pokrm s nízkým GI bez cukru i bez mléčného cukru laktózy. Cuketu jsem dostala mladou, téměř bez pecek, dužnina byla pěkně tvrdá a málo vodnatá. Všechny suroviny na cuketové lívanečky s ovesnými vločkami jsou levné a snadno dostupné.

Co je potřeba na 10-12 ks lívanečků: 1 mladá cuketa (cca 300g), 100g ovesných vloček (1 hrnek), 2 celá vejce, špetka soli, ½ prášku do pečiva, olej na smažení (40ml).

Cuketové lívanečky po usmaženíJak na to: Cuketu oloupu, je-li to nutné odstraním středovou část s peckami. Potom ji nastrouhám nahrubo do mísy. Vyjde mi cca 250g strouhané cukety, to je 1 a půl hrnku. Přidám vločky, sůl, prášek do pečiva a promíchám. Nakonec do směsi vmíchám vejce a těsto na lívanečky nechám čtvrt hodinky odležet. Poté těsto nabírám lžící a peču lívanečky na pánvi s rozpáleným olejem. Smažím je z obou stran dozlatova, a snažím se, abych použila minimální množství oleje.

Cuketové lívanečky s ovesnými vločkami jsou lehké a kypré. Lívanečky jsou dobré s třešňovou marmeládou bez cukru, když potřebuji na lívanečky něco sladkého bez přidaného cukru. Chutnají dobře i samotné s bílým jogurtem. Celkem 10 až 12 lívanečků stačí to pro tři až čtyři osoby.
Snad vám budou taky chutnat, pokud recept na ně zkusíte! Vaše

Nutriční hodnota čtvrtiny usmažených lívanečků bez náplně:
1 porce =1/4 =: 1092kJ, 261kcal, 18.3g sacharidů