Cuketový nákyp s pohankou

Cuketový nákyp s pohankouNa recept na cuketový nákyp s pohankou jsem přišla náhodou, když jsem dostala mladé cuketky a nevěděla jsem, co dobrého z nich připravit. Napadla mě kombinace s pohankou, a tak vznikl cuketový nákyp s pohankou jako chutný pokrm s nízkým GI. Jak už jsem psala dřív, pohanka musí být pro přípravu jídel důkladně propláchnutá vodou!

Co je potřeba: 2 menší mladé cukety, 150 g pohankové lámanky, 2 větší cibule, 2 celá vejce, 2 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky mletého pepře, 1-2 stroužky česneku, 1 lžička podravky, 1 lžička majoránky, čerstvé oregano nebo sušené (1 lžička), nať zelené petrželky (není nutná).

Jak to dělám: Nejprve si uvařím pohanku, aby vychladla, někdy ji uvařím třeba i den předem. Pohankovou lámanku nasypu na hustší cedník a několikrát ji rychle properu studenou vodou. Potom promytou pohanku vhodím do hrnce s 3/4 litrem vařící osolené vody a počkám, až voda začne opět vřít. Vytvořenou nahnědlou pěnu odstraním lžicí. Hrnec pak odstavím, přikryju pokličkou a počkám, až pohanka nabobtná a úplně zchladne.
Cuketa na cuketový nákypNa pánvi opeču na lžíci oleje nakrájenou cibuli a osmažím do sklovita. Pak přidám na plátky krájenou cuketu, pepř, sůl, stroužek česneku, lžíci podravky, majoránku a oregano a podusím 5 minut. Po vychladnutí do této směsi vmíchám 150 g nahrubo strouhaného eidamu a 2 rozšlehaná vejce. Přidám chladnou pohanku, promíchám a vše vložím na olejem vymaštěnou zapékací misku. Nákyp peču asi ¾ hod přikrytý, pak odkryju a ještě ¼ hod dopékám dozlatova.

Upečený cuketový nákyp krásně voní a mysleli byste si, že je v něm maso, ale voní díky přídavku bylinek. Tento recept mohou ocenit jak vegetariáni, tak celiaci. Chutná velmi i celé naší rodině a uvedené množství stačí pro tři až čtyři osoby.
Ať Vám chutná, tak jako mně! Vaše

1 porce=1/4, 1115kJ, 266kcal, 13.5g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů u Cuketový nákyp s pohankou

  1. Pavla Hobstová napsal:

    Cuketa je úžasný zeleninový vynález, taky se výborně pěstuje, je to hračka! Nevím, co jsme jedli za mého mlada, když se cukety nepěstovaly!
    pavla

    • admin napsal:

      Moje cuketa začala koncem léta trpět plísní, jsem smutná, že už nemám moc velkou úrodu. Hračka ji pěstovat by byla, kdyby na ni bylo dobré počasí.

  2. Ivana Kolomazníková napsal:

    Jen bych ráda upozornila na to. že pohanka se nevaří a nemá vařit, ničí se rutin, jen se zaleje horkou vodou.

    • admin napsal:

      Ano, máte pravdu, pohanka by se neměla vařit. Já pouze vřelou vodu uvedu do varu, protože pohanka vypraná studenou vodou tu vodu silně ochladí. Myslíte, že i tak dělám chybu?

  3. Děkuji za skvělý bezlepkový recept. Rozrůstá se počet bezlepkařů,ať už trvalých nebo přechodných v rámci očisty, takže další se velmi hodí!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *