cukr

Kniha Dr. LustigaTo tvrdí kalifornský expert na obezitu, profesor Lustig. Nebezpečí cukru v potravinách odhalil ve své přednášce CUKR, HOŘKÁ PRAVDA (Sugar: The Bitter Truth). Jeho přednášku na kanálu YouTube si do dneška prohlédlo zhruba 3,5 milionu návštěvníků YouTube.
Robert Lustig říká, že CUKR může chutnat dobře, ale závislost na něm spustila epidemii obezity. Tato epidemie se zhoršuje a lidé hledají vysvětlení proč, někde nepomáhají ani diety ani cvičení. Podle doktora Lustiga má negativní efekt na zdraví hlavně cukr fruktóza, který je obsažen ve stolních sladidlech a v řadě komerčně vyráběných light výrobků. Pokud přijímáme fruktózu ve větším množství, můžeme si vážně poškodit zdraví.

Americké nakladatelství Amazon zároveň vydalo jeho knihu Real Truth About Sugar.  V knize Dr. Lustig  demonstruje, jak je spojen historicky vysoký příjem cukru s rozvojem chorob západního stylu života, jako je obezita, cukrovka 2.typu, metabolický syndrom a mnoho typů srdečních chorob včetně možného vzniku rakoviny. Myšlenky, výzkum a závěry, to vše uvedeno černé na bílém, uvádí přesvědčivé argumenty pro to, abychom změnili naši výživu a životní styl. Znát skutečnou pravdu o cukru je pro to první významný krok.

Podle Dr. Lustiga je cukr chronický toxin, který by měl být regulován!

Vyvstává myšlenka, že obezita je o osobní odpovědnosti. Lidé potřebují vzít zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou a informace dr. Lustiga je pro to dobrým startem.

Někteří diabetologové ale chtějí vzít fruktózu na milost. Pomáhá prý udržovat glykémii, to znamená udržuje stálou hladinu obsahu cukru v krvi u diabetiků. V prestižním odborném časopise Diabetes Care o tom vyšla odborná práce.

Co je to fruktóza? Jednoduchý cukr, vyskytující se například v ovoci, zelenině a v medu. Společně s jednoduchým cukrem glukózou tvoří sukrózu, základ stolního sladidla. A fruktóza je nejčastěji používaným sladidlem v potravinářství, které se označuje jako kukuřičný sirup. Tento tekutý rafinovaný cukr se vyrábí z kukuřičného škrobu a používá se hlavně v USA, obsahuje vysoký podíl fruktózy (HFCS). U nás ho někteří prodejci doporučují jako přírodní sladidlo, které nezatěžuje slinivku a má nizký GI. Vydávají ho, bohužel, za zdravé přírodní sladidlo!
Nevím, na čí straně je pravda. Já v každém případě fruktózu jako sladidlo nebudu používat. A co vy, co vy si o tom myslíte?  Vaše

Pro zájemce přikládám video v angličtině s dr.Lustigem:  „War On Sugar“ :