Celkem dietní velikonoční nádivka

porce velikonoční nádivkyVelikonoční nádivku peču už dlouho. Kdysi jsem ji pekla na velkém plechu z kila vařeného uzeného masa. Ale teprve nyní jsem došla k názoru, že velikonoční nádivka může být celkem dietní, když se připraví z dobrých surovin. Stačí na ni místo vařeného uzeného bůčku či krkovičky použít libovou šunku a grahamovou nebo celozrnnou veku. Někdo raději místo veky upřednostní housky v odpovídajícím množství. Vejce jako základ mají GI nízký a o velikonocích se jimi nesmí šetřit, důležitou jarní ingrediencí a ukazatelem jara je čerstvá zelená nať mladých kopřiv. Pokud kopřivy ještě nevyrostly, je velikonoční nádivka dobrá i s přídavkem zelené části pórku, což dělám často.
Když se do nádivky přidává hrubá mouka s kypřícím práškem anebo s kvasnicemi, zvýší se obsah sacharidů v hotovém pokrmu, proto velikonoční nádivka s moukou není příliš dietní, stejně jako není dietní nádivka z tučného uzeného bůčku.

Suroviny: vepřová šunka 300g, 3 vejce, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 1 lžíce oleje, 150g celozrnné veky (nebo 3 housky), půl pórku (50g), případně hrst zelené natě čerstvých kopřiv, půl hrnku mléka.

velikonoční nádivka před pečením ve formě na věnecPostup: Do mísy nakrájím najemno omytý pórek, k tomu přidám 3 žloutky, lžičku soli a půl lžičky mletého pepře, najemno nakrájenou šunku a lžíci oleje. Vše promíchám, přidám na kostičky nakrájenou celozrnnou veku. Do směsi v míse naliju půl hrnku vlažného vývaru z uzeného masa (případně mléko) a opatrně promíchám. Kostičky veky by neměly být úplně rozmočené. Nakonec lehce vmíchám sníh ušlehaný z bílků.
Formu na věnec vymažu olejem, vysypu polohrubou moukou, naplním těstem a vložím do vyhřáté trouby. Peču na 180-200 oC zhruba 40 minut.

Velikonoční nádivka bývá někde nazývána velikonoční hlavička nebo taky sekaná, sekanice a řežábek. Podle místní tradice se mění lidový název tohoto pokrmu i používané suroviny. Podle tučnosti použitého masa se dá nastavit i nutriční hodnota.
Tato dietní velikonoční nádivka chutná nejen o velikonocích, ale i jindy. Množství surovin stačí na 4 menší porce k večeři nebo na 3 porce k obědu. Velikonoční nádivka se jí bez přílohy.
Tak snad vám bude chutnat! Vaše

1 porce =1/4: 1368kJ, 327kcal, 24g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy, Můj receptář, Speciality se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *