Domácí bezová šťáva pro mě dlouhou dobu byla tabu, protože jsem netušila, že se dá cukr v ní nahradit umělým sladidlem. Recept na šťávu s cukrem bez sterilizace mi dal můj hodný bráška, který si ji každý rok v červnu vyrábí a hojně popíjí. Zkusila jsem si ji udělat taky, ale slazenou sladidlem a chutnala báječně. Ta příjemná vůně bezu!
Pár sklenic jsem nechala pro zkoušku sterilizovat v mikrovlnce, takže domácí bezová šťáva je teď u nás k dispozici během celého roku.
Co na to: Květenství bezu 30 kusů, 2 lžičky kyseliny citronové, 60 tablet sladidla (používám sladidlo Diachrom), 2-3 pěkné citrony, velká láhev o objemu 3 litry.
Jak na to: Květy bezu by měly být právě rozvité, aby byly plné pylu a nikoliv odkvetlé. Zásadně je vodou neomývám, ale jen je přeberu a zkontroluji, zda jsou bez výskytu různých broučků.
Do vymyté třílitrové láhve vložím 30 květenství. Dám vařit velký hrnec vody a z omytých citronů sloupnu kůru, oloupané citrony nakrájím je na kolečka. Květy v láhvi zaliju horkou převařenou vodou téměř až po okraj. Přidám nakrájené citrony a sloupnutou citronovou kůru, láhev přiklopím víčkem a nechám stát v chladu a tmě 1-2 dny. Je-li vedro, postačí na to jen 24 hodin, aby nálev případně nezačal plesnivět. Za tu dobu obsah láhve alespoň jednou promíchám.
Poté nálev přecedím přes plastové sítko do velkého hrnce. Tento proces se dá zopakovat ještě jednou se sítkem vyloženým gázou, aby šťáva byla čistší. Pak k nálevu přidám 2 lžičky kyseliny citronové a 60 tablet sladidla. Vše zahřívám k bodu varu a asi minutu nechám přejít varem. Ještě horkou šťávu rozliju do připravených čistých a suchých sklenic. Láhve uzavřu a pro delší trvanlivost sterilizuji v mikrovlnné troubě, jednu láhev po dobu 6 minut (4 láhve o objemu 0,7l se sterilují 24 minut).
Domácí bezová šťáva se pije ředěná podle chuti obyčejnou studenou vodou a je báječně osvěžující. Kromě toho, že má bez černý léčivé účinky, je někde uctíván téměř jako posvátná rostlina. Bezová šťáva se tradičně připravuje v alpských zemích (Holunderblütensirup), kde mají sedláci bezové keře vysázeny u každé stodoly, aby chránily jejich úrodu. Na výletech v Rakousku jsem viděla nápoj z bezové šťávy na jídelníčku téměř všech horských chat. V Tyrolsku nabízejí zase věhlasný koktail z bezové šťávy a suchého bílého perlivého vína, zvaný Hugo. Pokud vám bezová šťáva podle mého receptu bude chutnat, můžete Hugo vyzkoušet.
Tu bezovou vůni z mých řádků přímo cítím. Tak dobrou chuť! Vaše