pomazánka na chlebu

pomazánka na krajících chleba ke snídaniV Rakousku a na Slovensku je tvarohová budapešťská pomazánka nazývaná taky liptovská. U nás doma se jí vždy říkalo budapešťská a dokonce i v obchodech se často budapešťská pomazánka prodává. A proč se s ní dělám doma a nekupuji hotovou? Protože chci vědět, co jím. Už opakovaně se mi stalo, že pomazánka z obchodu obsahovala cukr, kterým ji výrobci obvykle rádi „vylepšují“. Setkala jsem se i s výrobkem, který obsahoval tolik umělého tuku nebo majonézy, že se skoro nedal jíst. Není pak lepší si udělat budapešť domácí?!

Jak na to: V misce pomocí vidličky rozmačkám tavený sýr a smíchám ho s tvarohem. Přidám sůl a koření, jemně nakrájený pórek a papriku a vše promíchám. Záleží na použitém tvarohu, jak tuhá vznikne pomazánka. Je-li tužší, zředím ji malým množstvím nízkotučné smetany. Mléko k ředění nepoužívám, pomazánka by snadno mohla zkysnout. Šťavnatá, najemno krájená paprika však pomazánku po zaležení také zředí. Chci-li mít pomazánku pikantnější, přidám utřený stroužek česneku nebo víc pálivé papriky, pórek lze nahradit ostřejší cibulí. Když nemám čerstvou papriku, nevadí, na pomazánku používám i papriku sterilovanou.

Co na to? 100g odtučněného tvarohu, 1/2 červené silnostěnné papriky (100g), 50g nízkotučného taveného sýra, ½ lžičky sladké mleté papriky, špetka mírně pálivé mleté papriky, 20 g pórku, ¼ lžičky soli, mletý pepř, případně 1 lžička kysané nízkotučné smetany.

Domácí budapešťská  pomazánka vydrží v ledničce i více dnů. Je dobrá k snídani a k večeři. Milují ji hlavně ti, co nemusí tak často maso. Moje sestřenice z Vídně je vždy nadšená, když ji pro ni udělám. Domácí pomazánka je prostě lepší. Toto je množství asi pro 2 osoby.

1 porce=1/2: 406kJ, 96kcal, 5.7g sacharidů