Domáci celozrnná veka

Domáci celozrnná vekaKdyž jsem před několika lety zjistila, že se v blízkém obchodě prodává celozrnná veka, hned jsem ji zkusila. Od té doby kupuji jen tu, používám ji na přípravu obložených chlebíčků, toastů a dělám z ní tvarohovou žemlovku. Obyčejnou veku z bílé mouky už nekupuji, veka z celozrnné mouky je zdravější, má nižší glykemický index. A jak se dá celozrnná veka upéci doma?

Suroviny: 200 g pšeničné mouky hladké 00, 200 g mouky celozrnné, 320 ml vlažné vody, 6 polévkových lžic oleje (60 ml), lžička soli, kostka kvasnic (40 g), lžička cukru.

Postup: Kvasnice v hrnku zasypu krupicovým cukrem, rozetřu lžičkou a z odměřeného množství vlažné vody naliju vodu na kvasnice asi do třetiny hrnku. Přidám lžičku hladké mouky, promíchám a nechám na teplém místě vykynout kvásek. Do mísy hnětače nasypu mouku, přidám olej, sůl, vodu a vykynutý kvásek. Těsto zpracuji asi 10 minut na hnětači, pak mísu přikryju utěrkou a těsto nechám v teple 1 hodinu kynout. Během kynutí těsto dvakrát propracuji. Těsto je řidší, ale po vykynutí zhoustne a tvoří bubliny. Poté přímo na plechu vyloženém pečicí fólií zformuji pomocí vařečky a příborového nože z obou polovin těsta dvě veky. Veky na bocích vytvaruji tak, že těsto hranou nože vytahuji směrem na vršek, aby veky byly úzké a co nejvyšší. Pak je přikryju mikrotenovou fólií a nechám ještě 20 min kynout na plechu.

Upečený toastový chlébMezitím zapnu troubu a na dno vložím kastrůlek s vodou. Vykynuté veky potřu na povrchu vlažnou vodou a peču při teplotě 180 stupňů asi 25 minut, až mají zlatavý povrch. Z tohoto množství vyjdou dvě veky, každá o váze cca 360 g. Jindy celý objem těsta jednoduše vložím do formy na biskupský chlebíček, kterou jsem předtím vyložila pečicím papírem. Upeču si tak měkoučký celozrnný toastový chléb.

Toastový chléb doma upečenýDomácí celozrnná veka nebo toastový chléb krásně voní, střídka je kyprá a měkká. Jestli tento recept neznáte, musíte ho prostě vyzkoušet!
Vaše 

1 plátek= 37gramů, 425kJ, 101kcal, 15.6g sacharidů