domácí sýr se žloutkem ve formičkách a na krajíci chleba

hotový domácí sýr namazaný na krajíci chleba Teprve nedávno jsem si vzpomněla, že moje máti pravidelně v zimě vyráběla domácí sýr z tvarohu. Nevím, proč v zimě, ale asi byla na sýr v zimě větší chuť a hlavně teplé vytápění v bytě zrání sýra dobře urychlovalo. Pokud tvaroh v době sýrovatění neměl dost tepla, proces sýrovatění trval déle a sýr pak nebyl tak dobrý a někdy měl nahořklou příchuť. A tak je dobré ho v zimě doma udělat, podmínkou k tomu je hlavně sehnat kostku tvarohu balenou v alobalu nebo tvaroh vážený.
Domácí sýr z tvarohu má tu dobrou výhodu, že tučnost výsledného produktu si můžu určit sama podle tučnosti tvarohu jako použité suroviny. Nejčastěji používám tvaroh s tučností 0,5%. Protože je sýr vyrobený jen z tvarohu, neobsahuje taky téměř žádné sacharidy. Další velkou přednost má doma vyrobený sýr tím, že neobsahuje nějaké konzervanty (například škrobové stabilizátory) nebo umělá aromata.

v hrnci s poklicí je rozdrobený tvaroh posypaný solí a kmínemPostup: Tvaroh rozdrobím do mělkého malého hrnce s pokličkou, posypu ho solí a kmínem. Hrnec uzavřu pokličkou a postavím na teplé místo, například poblíž kamen nebo na ústřední topení, kde může týden stát.
Obsah hrnce každý den důkladně promíchám jednou až dvakrát, vodu odpařenou na poklici setřepu. Šestý den po založení sýra je už možné namazat na krajíc čerstvého chleba.
Domáci sýr den6 před promíchánímPokud chci trvanlivost sýra poněkud prodloužit a jeho chuť zjemnit, přidám k němu žloutek. Sedmý den obsah hrnce zahřeju a krátce 2-3 minuty povařím. Sýr zřídne a hrudky se rozpustí, pak hrnec odstavím a vmíchám čerstvý žloutek. Důkladně rozmíchám a krátce ještě 1 min povařím. Horkou směs vliju do malých formiček nebo skleniček a nechám v chladu ztuhnout.

Suroviny: 250g jemného tvarohu (ne ve vaničce), půl lžičky soli, půl lžičky kmínu, 1 čerstvý žloutek (pro případ, aby byl sýr jemnější a trvanlivější).

domácí sýr se žloutkem ve formičkách a na krajíci chleba
Domácí sýr den-7 po povaření a přidání žloutku

Uvedeným způsobem získám asi 200g domácího sýra, tímto množstvím lze bohatě namazat 5-6 krajíců chleba.
Domácí sýr z tvarohu je nutné spotřebovat brzy anebo jeho trvanlivost o pár dnů prodloužit povařením. S tím já problém nemám, sýr mám tak ráda, že ho mohu jíst i samotný. A to, že je smraďoch, mi vůbec nevadí. A co vy, máte jiný recept na výrobu domácího sýra, který je tak dietní?
Vaše

nutriční hodnota sýra se žloutkem:
1 porce=1/5, 244kJ, 58kcal, 1.9g sacharidů