Domácí malinová zmrzlina v misce ozdobená lístkem bazalky
Domácí malinová zmrzlina v misce ozdobená lístkem bazalky
Domácí malinová zmrzlina

Domácí zmrzlina bez cukru a její příprava se stala mým velkým nedostižným přáním, dokud jsem si nepořídila tyčový mixér švýcarské výroby s vysokým počtem otáček. Byla jsem totiž dříve velkým pojídačem zmrzliny a sladkou zmrzlinu s cukrem jsem si kdysi vyráběla na starém zmrzlinovém strojku, který byl součástí českého robotu. Ale ten strojek jsem častým používáním a velkými dávkami dodávaného ledu a soli úplně zničila, a tak nezbylo nic jiného, než se bez zmrzliny obejít. A kupovat speciální zmrzlinovač kvůli několika porcím zmrzliny bez cukru se mi zdálo zbytečné. Až kvalitní tyčový mixer způsobil, že jsem začala zkoušet, jak se vyrábí dobrá domácí zmrzlina bez cukru. Vyzkoušela jsem různé způsoby a mým cílem bylo, aby se právě vyrobená zmrzlina dala okamžitě sníst anebo zmrazit. A taky mám ráda, když je zmrzlina po zmražení krémovitá a bez kousků ledu.

Jak na to: Do vysoké nádoby vhodné k mixování vyklopím lučinu, přidám sladidlo a nakonec vsypu mražené ovoce. Na pár minut spustím tyčový mixer, a zmrzlina je hotová. Pojídat se musí okamžitě, na zamrazení jsou jí plné dvě krabičky po cca 150g.

Co na to: 150-175 g mraženého ovoce jakéhokoliv druhu, vhodného na zmrzlinu, 1-2 lžičky sladidla, 100 g smetanového sýra lučina.

Kornoutová nebo kopečková zmrzlina bez cukru se u nás téměř nevidí a když, tak prý nejde na odbyt. Divím se proč, když je teď v módě všechno light. Přitom zmrzlina patří k potravinám se středním glykemickým indexem.
A tak moje domácí zmrzlina je náhradním řešením, jak se v parných dnech zchladit, pochutnat si a mít zároveň malou svačinku. Jsou to asi 4 malé porce. Máte taky tak rádi zmrzlinu jako já? Zajímalo by mě, jestli máte své vlastní recepty.
Vaše  
1 porce=1/4: 419kJ, 101kcal, 7.6g sacharidů