Dušené maso na hořčici

dušené maso na hořčici s dušenou mrkví a hráškem na talířiDušené maso na hořčici mám ráda už od dětství. Moje mamka upravovala nám malým dětem tímto způsobem velmi často libové hovězí nebo vepřové maso. Příprava masa dušením patří totiž mezi nejzdravější a dietní způsoby úpravy a dušené maso na hořčici ocení nejen děti. Omáčka má řidší, ale ne vodovou konzistenci, a není třeba ji zahušťovat moukou. Nebyla by tak dobrá a zbytečně by ztratila svůj nízký glykemický index.
Na maso vepřové stačí dát pod cibulku jen 1 lžíci oleje a doba dušení netrvá tak dlouho. Hovězí maso má nižší obsah tuku a můžeme ho pak sníst větší porci. Ale oleje na cibulku lze dát trochu víc. Glykemický index mají oba druhy masa nulový.

Co je třeba: ½ kg libového masa z kýty, 1 velká cibule, 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1-2 lžíce oleje.

Jak na to: Na lžíci oleje dám smažit najemno nakrájenou cibuli. Na přípravu hovězího masa přidám lžíci oleje navíc. Mezitím maso nakrájím na plátky a pak na větší kostky 3×3 cm. Až je cibule zbarvena dorůžova, vhodím na ni masové kostky. Maso opékám a restuji zhruba 3-5 minut, až se povrch masa zatáhne a dostane světle šedou barvu. Maso tak zůstane tak uvnitř šťavnaté. Přidám mletý pepř, sůl a dále restuji, až se šťáva z masa téměř vydusí. Potom naleju hrnek vody, promíchám, hrnec přikryju pokličkou a dusím asi 30 minut. Poté přidám lžíci hořčice a maso promíchám. Občas zkontroluji, zda není všechna šťáva vydušená, a když ještě není maso dostatečně měkké, znovu přileju půl hrnku vody. V konečné fázi je maso měkké, uvnitř šťavnaté, šťávy na omáčku by mělo být přiměřené množství a omáčka má hustější konzistenci. Ochutnám a dochutím podle potřeby. Maso hovězí se samozřejmě dusí mnohem déle, než maso vepřové. Proto hovězí maso dusím ráda v papiňáku, trvá to v něm zhruba 40 minut.

I když se to nezdá, oba druhy mas, hovězí nebo vepřové, mají touto úpravou podobnou nutriční hodnotu, když se použije libové maso z kýty.
Dušené maso na hořčici má pikantní chuť a hodí se k dušené zelenině, jako je mrkev, hrášek, špenát, kapusta. Množství sacharidů je nepatrné. Výběru a množství dietní přílohy je však třeba věnovat pozornost! Moje mamka dělala někdy dušené maso na hořčici i se samotným vařeným bramborem. Z půl kila masa se nají 4-5 osob.
Dobré chutnání!

1 porce=1/4: 1027kJ, 245kcal, 4g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *