Kürbis Suppe servírovaná na Schafbergu

Poprvé jsem ji dostala k snědku v Rakousku, kde je dýňová polévka velmi oblíbená. Je tam na jídelníčku luxusních restaurací i obyčejných horských chat a moji přátelé z Rakouska dýňovou polévku milují a naučili mě ji milovat taky. Není divu, krémová dýňová polévka je sladká sama o sobě a má máslovou příchuť. Glykemický index má bezesporu nízký!

Dýňová polívka v misce se lžičkou smetanyJak na to: Dýni hokkaido rozpůlím a lžící vyberu vnitřní část s jádry. Na lžíci oleje dám zpěnit nakrájenou cibuli. Mezitím dýňovou dužninu nakrájím na kostičky. Až cibulka zrůžoví, přidám k ní dýni, orestuji a dusím. Někdy přidám ještě špetku sušeného rozmarýnu nebo kousek čerstvé rozmarýnové natě. Když se dýně začne přichytávat ke dnu kastrolu, přiliju k ní asi 2 čtvrtlitrové hrnky zeleninového vývaru nebo vody s kostkou zeleninového bujónu a pod pokličkou dusím asi 30 minut, až je dýně měkká. Pak kostky dýně rozmixuji přímo v hrnci ponorným mixerem na hladký krém. Osolím, opepřím, podle potřeby zředím troškou vody a ještě minutu povařím.

Co na to: 1 malá dýně hokkaido zhruba o váze 550-600g, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule, ½ l zeleninového vývaru nebo vody s kostkou bujónu, ½ lžičky soli, špetka pepře, sušený nebo čerstvý rozmarýn nebo lístky bazalky, 2 lžičky 10%ní smetany.

Když je dýňová polévka na talíři, přidám k ní lžičku smetany a ozdobím lístky bazalky. Na chatě v rakouských Alpách jsem ochutnala výbornou polévku Kürbissuppe na povrchu posypanou opraženými dýňovými semínky. Byla tak senzační, že jsem si ji musela vyfotit. Z uvedeného množství jsou 2 porce, vhodnou přílohou je kousek celozrnného pečiva. Určitě ji zkuste!
Vaše
1 porce=1/2: 695kJ, 166kcal, 24.1g sacharidů