Dýňové lasagne v mikrovlnce

suroviny potřebné na přípravu lasaníV loňském létě jsem si oblíbila dýňové lasagne v mikrovlnce. Báječné, zdravé jídlo z těstovin, v kombinaci s dalšími ingrediencemi s nízkým glykemickým indexem. Pokud mám potřebné suroviny předem připraveny, například dýňové pyré, je příprava lasagní velmi snadná a rychlá, což ocení určitě každý kuchař a kuchařka.
To, že jsou dýňové lasagne vařené v mikrovlnce znamená, že jejich příprava je velmi rychlá, není nutné ani vlastnit obyčejnou troubu nebo troubu v letních vedrech zapínat. Podmínkou vaření v mikrovlnce je vlastnit misku z varného skla, která má obdélníkový nebo čtverhranný tvar takových rozměrů, že se vejde do mikrovlnné trouby (moje miska má rozměry 18 x 24 cm) .

Postup: Uvařím 400g vydlabané nakrájené dýně na pařáku v kastrolu s vodou. Vařím asi 20 minut, až je dýně měkká. Pak ji z pařáku vyjmu na na talíř, rozmačkám vidličkou a nechám vychladnout. Na přípravu lasagní lze použít i takto upravenou postup vrstvenídýni mraženou. Mezitím, co se dýně vaří, orestuji narychlo na lžíci oleje na pánvi žampiony, které jsem nakrájela na plátky. Poté si v míse připravím tvarohovou náplň smícháním odtučněného tvarohu, sýra ricotta, zakysané smetany, špetky soli a 100g sýra eidam nastrouhaného nahrubo.
Pak už jen do skleněné zapékací misky hranatého před vložením do mikrovlnkytvaru vrstvím postupně: trochu rajčatového pyré na dno, plátky lasagní, na ně rajčatové pyré, plátky opečených žampionů, tvarohovou náplň, vrstvu dýně a opět plátky lasagní, rajčatové pyré atd. Takto mi vyjdou tři vrstvy pokryté plátky žampionů, tvarohové náplně a dýňového pyré. Dýňové pyré vždy okořením provensálským kořením. Vrstvení zakončím plátky lasagní, které na vrchní straně pomažu zbytkem rajčatové omáčky.
Naplněnou zapékací misku přikryju pečicím papírem, který zatížím porcelánovým talířem, a vše vložím do mikrovlnné trouby, kterou nastavím na nejvyšší výkon na dobu 17 minut.

Suroviny: 2 lžíce oleje, 500g žampionů, 400g dýně hokkaido, 1 lžíce provensálského koření, 250g odtučněného tvarohu, 100g sýra ricotta, 100g kysané smetany 8%ní, sůl, 100g sýra eidam (tučnost 30%), 400g rajčatového pyré, suché těstovinové lasagne 8 kusů (160g).

Všechny suroviny na dýňové lasagne mají nízký glykemický index. Týká se to i těstovinových lasagní, které jsou vyrobeny z italské semolinové pšenice. Na další ochucení nebo ozdobení je dobrá nať čerstvé bazalky, pokud je dispozici. Z uvedeného množství jsou porce k obědu pro 4 osoby. Tak ať Vám chutnají! Mně chutnají moc!!
Vaše

1 porce=1/4: 1997kJ, 475kcal, 59g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Těstovinové pokrmy, Zeleninové pokrmy se štítky Dýně, Těstoviny, Zdravá výživa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>