Skvělé dýňové muffiny bez cukru

Dýňové mufiny na talíři po rozkrojeníZ mé oblíbené dýně hokkaido se snažím uvařit ledacos, zejména v letním období, kdy je hokkaida na trhu dost. Ale dýňové muffiny jsou tak skvělé, že jsem se naučila  péci je i přes zimu a využívat na ně dýni mraženou. Recept na muffiny z dýně jsem našla na jednom zahraničním videoreceptáři, jako sladidlo v něm byl cukr. Zkusila jsem cukr nahradit umělým sladidlem na pečení a byla jsem šťastná, jak dobré muffiny jsou.
Příprava těsta na dýňové muffiny je tak snadná a rychlá, že ji zvládne každý. Nejpracnější je jen dýni vydlabat, rozkrájet a uvařit. Proto je dobré uvařit dýně víc a mít předpřipravenou vařenou dýni v zásobě v mrazáku. Vždyť dýně nahrazuje v těstu část mouky a patří mezi suroviny, které snižují celkový glykemický index  pokrmu.

vaření dýně v pářeJak na to: Uvařím 100g vydlabané nakrájené dýně na pařáku v kastrolu s vodou. Vařím asi 20 minut, až je dýně měkká. Pak ji z pařáku vyjmu na na talíř, rozmačkám vidličkou a nechám vychladnout. Do těsta lze použít i takto upravenou dýni mraženou.
Pak utřu nahřátý tuk a 4 lžičky sladidla, do toho přidám celé vejce a ještě míchám. Do ušlehané směsi vmíchám Dýňové mufiny1 před vložením do troubyvychladlou dýni. Poté přidám polohrubou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a mléko. Do důkladně prošlehaného těsta vmíchám 4 lžíce sekaných vlašáků. Někdy ořechy nahrazuji dýňovými semínky.
Z tohoto množství těsta naplním 7 muffin (používám větší silikonové formy s horním průměrem 7 cm), peču je pozvolna 35-40 min při 175oC. Vpichem špejle do těsta vyzkouším, zda jsou muffiny uvnitř propečeny (špejle musí zůstat suchá).

Co na to: 100g vydlabané dýně hokkaido, 50g tuku (hera), 4 lžičky sladidla (nebo 80g cukru), 1 vejce, 120g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, špetka soli, 50ml odtučněného mléka, 40g vlašských ořechů nebo dýňových semínek.

Pokud jste ještě dýňové muffiny nedělali, doporučuji, zkuste je. Budete překvapeni, jak jsou kypré a jedlé. A pokud vám budou chutnat, tak ke svačině by měl stačit jeden kousek, jestliže se snažíte zhubnout.
Vaše

1 porce=1/7=51g: 738kJ, 176kcal, 18g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Sladkosti bez cukru se štítky Dýně, Sladkosti bez cukru. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>