Dýňové rizoto bez masa

Dýňové rizoto na talířiHoubové rizoto nebo rizoto s vepřovým masem je u nás známé, ale co takhle dýňové rizoto? Vařila jsem je poprvé, když jsem vypěstovala svou první dýni hokaido.

V horku se listy dýně sklopí do tvaru zavřeného deštníku

Obrana rostliny v letním vedru

Je zajímavé, že v Rakousku, kousek za našimi hranicemi, vidíte koncem léta spousty dýní na prodej a zdálo by se, že se Rakušané do dýně úplně zbláznili. Vyrábějí dýňový likér, dýňový olej do koupele, dýňovou zmrzlinu, milují dýňovou polévku.
U nás dýňománie začala teprve nedávno, a tak se možná bude někomu hodit recept na dýňové rizoto. Je bez masa a obsah sacharidů má vyšší, avšak obsahuje rýži basmati, která má nižší GI než rýže obyčejná. Dýně má GI velmi nízký a je výbornou dietní zeleninou.

Vařená dýně rozmačkaná vidličkouJak na to: Celou dýni omyju, rozkrojím a vykrojím dřeň se semeny. Zbylou dužninu (cca 400g) nakrájím na kostky, které vložím na pařák. Vařím zhruba 15 minut doměkka a poté uvařenou dýni rozmačkám vidličkou.
Během toho, co je dýně na pařáku, osmažím na lžíci oleje v kastrolu jemně krájenou cibuli. Na ní opeču hrnek rýže basmati, přidám půl hrnku bílého vína (2dl) a hrnek vody s bujónem nebo kuřecím vývarem.
Dusím za stálého míchání. Až se tekutina vydusí, podleju postupně rýži ještě jedním hrnkem vody nebo vývaru. Asi po 20 min je rýže měkká, pak k ní přidám rozmačkanou dýni, lžičku soli, mletý pepř a jemně krájené zelené bylinky, petrželku, bazalku nebo mátu, případně špetku koření. Hotové rizoto sypu na talíři strouhaným parmezánem.

Suroviny na rizoto: 600g dýně, nejlépe hokaido, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule, 250g rýže basmati, 2dl suchého bílého vína, kostka masového bujónu, 1 lžička soli, špetka mletého pepře, lístky zelených bylinek, 50g parmazánu, případně špetka koření (mletý zázvor, garam masala apod).

Uležené dýňové rizoto mi chutná víc, než čerstvě uvařené. Jako koření do rizota se mi osvědčilo dobré garam masala, jemně pálivé a trochu ostré, ale jen špetka! Z bylinek je výborná máta, dává dýňovému rizotu pikantní chuť. Z uvedeného množství jsou 4 porce dýňového rizota.
Dobrou chuť!
1 porce=1/4: 1645kJ, 384kcal, 62.2g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé se štítky Bezmasé, Dýně, Zeleninové pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>