Dříve bych nikdy nevěřila, že může někomu chutnat koláč plněný dýní. Ale už více lidí, hlavně z Ameriky nebo z Anglie mi řeklo, že dýňový koláč milují. Letos jsem se rozhodla ho zkusit, samozřejmě bez cukru. Ale u jednoho koláče nezůstalo, pro velký úspěch jsem dýňový koláč pekla už víckrát.
Jak na koláč?
Nejprve si připravím křehké těsto na páj. Receptů na křehké těsto je více druhů, nejméně pracné a tučné je křehké těsto jen z mouky, tuku a vody. Do silikonové formy o průměru 24 cm uhnětu v míse těsto z 200g mouky, špetky soli, 100g tuku a 2 lžic studené vody. Na třetinu množství mouky používám mouku pšeničnou celozrnnou. Křehké těsto se musí zpracovat rychle, aby nezřídlo, a zpracované těsto se musí dát do mikrotenu a v ledničce nechat odležet alespoň hodinu.
Příprava náplně: Na tuto dávku těsta dávám náplň z 300g vydlabané dýně. Dýni nakrájím na kostky a vložím na 20 minut na pařák s vařící vodou. Měkkou dužninu dám na talíř, rozmačkám vidličkou a nechám vychladnout. Mezitím umíchám sladidlo, vejce a ricottu na hladký krém, postupně vmíchám koření a úplně nakonec vychladlou a rozmačkanou dýňovou dužninu.
Odpočinuté těsto vtlačím do formy a propíchám na povrchu vidličkou. Poté je vložím na 15 minut do předehřáté trouby, aby se předpeklo. Okraje těsta jsou pak narůžovělé. Na předpečený páj namažu dýňovou náplň a dále peču zhruba 50-55 minut.
Suroviny: 130g hladké mouky, 70g pšeničné celozrnné mouky, špetka soli, 100g tuku (používám tuk hera), 300g dužniny z dýně Hokkaido (asi z poloviny dýně), 2 vejce, 3 lžičky sladidla, ½ lžičky skořice, ½ lžičky citronové šťávy, cca 300g italského syrovátkového sýra ricotta, (1 lžička cukru vanilka, 1/2 lžičky kakaa – nemusí být).
Ještě vlažný dýňový koláč krásně voní a chutná báječně. Množství sacharidů v náplní i glykemický index jsou nízké. Více sacharidů je obsaženo v podstavě koláče, je proto nutné krotit se při výběru porce. Chuť dýňové náplně je zvláštní, neuvěřitelně plná. Posuďte sami!
Dobrou chuť vám přeje
1 porce=1/8: 1102kJ, 263kcal, 24.5g sacharidů