Dýňový koláč bez cukru

Odpočinuté těsto po vložení do formyDříve bych nikdy nevěřila, že může někomu chutnat koláč plněný dýní. Ale už více lidí, hlavně z Ameriky nebo z Anglie mi řeklo, že dýňový koláč milují. Letos jsem se rozhodla ho zkusit, samozřejmě bez cukru. Ale u jednoho koláče nezůstalo, pro velký úspěch jsem dýňový koláč pekla už víckrát.

Předpečené těsto s náplníJak na koláč?
Nejprve si připravím křehké těsto na páj. Receptů na křehké těsto je více druhů, nejméně pracné a tučné je křehké těsto jen z mouky, tuku a vody. Do silikonové formy o průměru 24 cm uhnětu v míse těsto z 200g mouky, špetky soli, 100g tuku a 2 lžic studené vody. Na třetinu množství mouky používám mouku pšeničnou celozrnnou. Křehké těsto se musí zpracovat rychle, aby nezřídlo, a zpracované těsto se musí dát do mikrotenu a v ledničce nechat odležet alespoň hodinu.

Příprava náplně: Na tuto dávku těsta dávám náplň z 300g vydlabané dýně. Dýni nakrájím na kostky a vložím na 20 minut na pařák s vařící vodou. Měkkou dužninu dám na talíř, rozmačkám vidličkou a nechám vychladnout.  Mezitím umíchám sladidlo, vejce a ricottu na hladký krém, postupně vmíchám koření a úplně nakonec vychladlou a rozmačkanou dýňovou dužninu.
Odpočinuté těsto vtlačím do formy a propíchám na povrchu vidličkou. Poté je vložím na 15 minut do předehřáté trouby, aby se předpeklo. Okraje těsta jsou pak narůžovělé. Na předpečený páj namažu dýňovou náplň a dále peču zhruba 50-55 minut.

Suroviny: 130g hladké mouky, 70g pšeničné celozrnné mouky, špetka soli, 100g tuku (používám tuk hera), 300g dužniny z dýně Hokkaido (asi z poloviny dýně),  2 vejce, 3 lžičky sladidla, ½ lžičky skořice, ½ lžičky citronové šťávy, cca 300g italského syrovátkového sýra ricotta, (1 lžička cukru vanilka, 1/2 lžičky kakaa – nemusí být).

Dýňový koláč - porce na talířiJeště vlažný dýňový koláč krásně voní a chutná báječně. Množství sacharidů v náplní i glykemický index jsou nízké. Více sacharidů je obsaženo v podstavě koláče, je proto nutné krotit se při výběru porce. Chuť dýňové náplně je zvláštní, neuvěřitelně plná. Posuďte sami!
Dobrou chuť vám přeje
1 porce=1/8: 1102kJ, 263kcal, 24.5g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladkosti bez cukru se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *