Fazolkový salát na talíři

Fazolkový salát na talířiZelené fazolky jsou moc zdravé, ale málokdo umí tuto skvělou zeleninu dobře připravit. Fazolkový salát na různý způsob připravují často například ve Francii a v Belgii a já jsem si umínila, že některé recepty na přípravu zelených fazolek vyzkouším. Ve francouzské kuchařce jsem našla snadný recept na salát z Liege (je to město v Belgii).
Na fazolkový salát z Liege jsem si koupila mražené fazolkové lusky dovezené přímo z Francie. Ale čerstvě sklizené fazolky budou chutnat určitě ještě líp, jen se nesmí nechat dlouho vařit.

Jak na to: Brambory ve slupce jsem omyla a dala vařit na 18 minut do osolené vody. Zároveň jsem dala zvlášť vařit vejce natvrdo v jiném hrnci s vodou. Mezitím jsem vytáhla z mrazáku zelené fazole. Cibuli jsem nakrájela najemno.
Až byly brambory uvařené, nechala jsem je trochu zchladnout. Dala jsem vařit hrnec s osolenou vodou na fazolky. Nakrájenou cibulku jsem zatím osmažila dozlatova na lžíci oleje, pak jsem k ní přidala na kostičky nakrájené plátky šunky, trochu mletého pepře a soli, a dále jsem vše orestovala. Mrazené fazolky jsem vhodila do vařící se osolené vody, a když začaly vřít, vařila jsem je jen 5 minut, aby nebyly rozvařené. Pak jsem je scedila a vhodila do hrnce s ledovou vodou, aby zůstaly pěkně zelené.
Nakonec jsem vařené brambory oloupala, nakrájela na kolečka a smíchala se scezenými uvařenými fazolovými lusky. Na směs jsem vyklopila osmaženou cibulku se šunkou, přidala jsem lžíci octa a vše jsem opatrně promíchala. Salát jsem podávala se čtvrtkami vařených vajec.

Co na to:  300g zelených fazolí, 3 větší brambory (360g), 150g vepřové šunky, 1 cibule, 1 lžíce octa, sůl, pepř, petržel, 3 vejce.

Hotový salát z Liege mi tak chutnal, že jsem si ho udělala opakovaně. Většina jeho ingrediencí má přece nízký glykemický index! Fazolkový salát po belgicku láká svou svěží barevností a dá se dozdobit zelenou petrželkou. Je výborný k večeři a jsou ho 3 porce.
Tak dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/3: 1460kJ, 350kcal, 35g sacharidů