Fazolkový salát na belgický způsob

Fazolkový salát na talířiZelené fazolky jsou moc zdravé, ale málokdo umí tuto skvělou zeleninu dobře připravit. Fazolkový salát na různý způsob připravují často například ve Francii a v Belgii a já jsem si umínila, že některé recepty na přípravu zelených fazolek vyzkouším. Ve francouzské kuchařce jsem našla snadný recept na salát z Liege (je to město v Belgii).
Na fazolkový salát z Liege jsem si koupila mražené fazolkové lusky dovezené přímo z Francie. Ale čerstvě sklizené fazolky budou chutnat určitě ještě líp, jen se nesmí nechat dlouho vařit.

Jak na to: Brambory ve slupce jsem omyla a dala vařit na 18 minut do osolené vody. Zároveň jsem dala zvlášť vařit vejce natvrdo v jiném hrnci s vodou. Mezitím jsem vytáhla z mrazáku zelené fazole. Cibuli jsem nakrájela najemno.
Až byly brambory uvařené, nechala jsem je trochu zchladnout. Dala jsem vařit hrnec s osolenou vodou na fazolky. Nakrájenou cibulku jsem zatím osmažila dozlatova na lžíci oleje, pak jsem k ní přidala na kostičky nakrájené plátky šunky, trochu mletého pepře a soli, a dále jsem vše orestovala. Mrazené fazolky jsem vhodila do vařící se osolené vody, a když začaly vřít, vařila jsem je jen 5 minut, aby nebyly rozvařené. Pak jsem je scedila a vhodila do hrnce s ledovou vodou, aby zůstaly pěkně zelené.
Nakonec jsem vařené brambory oloupala, nakrájela na kolečka a smíchala se scezenými uvařenými fazolovými lusky. Na směs jsem vyklopila osmaženou cibulku se šunkou, přidala jsem lžíci octa a vše jsem opatrně promíchala. Salát jsem podávala se čtvrtkami vařených vajec.

Co na to:  300g zelených fazolí, 3 větší brambory (360g), 150g vepřové šunky, 1 cibule, 1 lžíce octa, sůl, pepř, petržel, 3 vejce.

Hotový salát z Liege mi tak chutnal, že jsem si ho udělala opakovaně. Většina jeho ingrediencí má přece nízký glykemický index! Fazolkový salát po belgicku láká svou svěží barevností a dá se dozdobit zelenou petrželkou. Je výborný k večeři a jsou ho 3 porce.
Tak dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/3: 1460kJ, 350kcal, 35g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Saláty se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *