Fazolové lusky na čínský způsob

FazoloveLusky1

Fazolové lusky na způsob číny si dělám v době sklizně zralých fazolových lusků už několik let. Jestli nemáte zelené fazolky právě v oblibě, tak tato úprava vás úplně ohromí a získá.
Neobvyklým způsobem připravené fazolové lusky mohou sloužit jako chutný bezmasý pokrm, ale dají se využít i jako zeleninová příloha k masitém pokrmu, například k masu s rýží či bramborem. Výborné jsou třeba s houbovým bulgurem.

Jak na to: Uvařím 500 g fazolových lusků v osolené vodě nebo ve vodě s masoxem. Vařím maximálně 5 minut, pa k uvařené fazole okamžitě scedím a ochladím v ledové vodě, aby zůstaly pěkně zelené.
Pak na pánvi rozpálím olej, na něm opražím velkou cibuli a rozmačkané stroužky česneku. Vše opeču dozlatova, na to dám uvařené fazolové lusky, přidám půl lžičky sladidla, osolím špetkou soli a restuji zhruba 5 minut tak, aby opečené lusky zůstaly křupavé. Nakonec přidám sójovou omáčku a podle chuti čerstvě nastrouhaný zázvor, krátce promíchám a odstavím.

Co na to: 2 lžíce oleje, 500 g očištěných fazolových lusků, 1 velká cibule (150g), 5-6 stroužků česneku (50g), půl lžičky sladidla, špetka soli, 2 lžičky sójové omáčky, čerstvý kořen zázvoru (není nutný).

Pokud mám fazolové lusky jako bezmasé hlavní jídlo, je jako příloha vhodné celozrnné pečivo nebo bulgur. Takto připravená hodnotná zelenina se spoustou bílkovin chutná téměř jako maso. Množství stačí pro 3-4 osoby.
Dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/3: 534kJ, 152kcal, 15.7g sacharidů