guláš na talíři a kousek pečiva

Fazolový guláš na talíři a kousek pečivaFazolový guláš s masem jsem poprvé jedla v závodní kuchyni. Moc mi chutnal a tak jsem ho taky zkusila. Líbí se mi na něm, že rostlinné bílkoviny z fazolí doplňují živočišné bílkoviny z masa. Zároveň pak hotový pokrm plný bílkovin není tak tučný, pokud je použito skutečně libové maso.
Myslím si, že fazolový guláš s masem je mnohem zdravější než jen masový guláš. Vepřové maso je dobré nakrájet na tenké nudličky, aby jeho úprava byla rychlá a aby bylo maso v hotovém pokrmu téměř utajeno. Dominantou jídla by měly být fazole, cenné luštěniny, které na rozdíl od masa obsahují užitečnou vlákninu.

Suroviny: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžička mleté papriky, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička soli, 1 plechovka bílých fazolí (pevný podíl 240g), 1 lžíce kečupu, 500 g libového vepřového masa z plecka, 25g másla, 1 lžíce hladké mouky.

Postup přípravy: Na rozpáleném oleji osmahnu nakrájenou cibuli a česnek. Přidám na kostičky pokrájené maso a opeču ho. Potom dám mletou papriku, lžičku kečupu, pepř a sůl, zamíchám, podleju hrnkem vody a dusím téměř doměkka. Nakonec vsypu bílé fazole i se šťávou a krátce povařím. Guláš lze zahustit jíškou připravenou z kousku másla a necelé lžíce mouky.
Pokud máte doma zásobu semen fazolí, uvařte si je na tento guláš předem. Použití fazolí z konzervy však dobu vaření guláše výrazně urychlí.
Co se týče obsahu sacharidů v uvařeném pokrmu, lze jejich množství omezit vynecháním přídavku jíšky, která na zahuštění pokrmu není až tak nutná. Potom je pak fazolový guláš s masem ještě vhodnější pro toho, kdo chce zhubnout. Počet porcí z tohoto množství je 5, jako příloha se hodí malý kousek pečiva nebo málo těstovin.
Vaše
1 porce=1/5: 1267kJ, 302kcal, 10.6g sacharidů