Fazolový salát s celerem a pomerančem

Fazolový salát s celerem a pomerančemJá vím, kombinace fazolí a celeru, a celý den je zaplynováno. Ale já jsem z Moravy a Moraváci a Slováci mají fazole rádi, kdežto v Čechách, jak jsem zjistila, se mnohdy ani neví, jak fazole vypadají. Osobně dávám přednost fazolím s drobnějším semenem, na něco se hodí fazole červené, na jiný pokrm ty světle zbarvené. V době nedostatku čerstvé zeleniny, v zimě, se tento salát hodí připravit k večeři. Fazolový salát a další pokrmy z fazolí se dělají taky v Severní a Jižní Americe. Výhodou fazolí je, že jsou trvanlivé a ve spíži dlouho vydrží.  Nejdůležitějším přínosem fazolí je však vysoký podíl vlákniny a vysoký obsah vitaminů a bílkovin. Mají proto nízký glykemický index. Jsou dobrou bílkovinnou potravinou pro vegetariány.
Když jsem recept na fazolový salát zkoušela poprvé, moc mi nechutnal. Ale tento zdravý salát se musí rozležet, aby mu pomerančová a jablečná šťáva dodala chuť.

Jak salát připravuji: Nejprve uvařím ve slané vodě kus celeru, vaří se asi 20 minut. Uvařený celer nechám okapat a vychladnout. Mezitím oloupu mrkev a nakrájím ji na tenké nudličky. Oloupu a nakrájím pomeranč a větší jablko. Nakonec na kostičky rozkrájím drůbeží nebo krůtí šunku.
Fazole zbavené nálevu vysypu do mísy. Přidám mrkev, pomeranč, jablko a na hrubém struhadle nastrouhaný vychladlý celer. Směs trochu osolím, přidám kapku worchesterové omáčky a kelímek bílého jogurtu. Do promíchané směsi ještě přidám krájenou šunku a hotový salát nechám v ledničce zaležet.

Co je na salát potřeba: 400 g konzerva sterilovaných fazolí (cca 250 g čisté váhy fazolí). 1 větší mrkev ( 200 g), čtvrtka celeru (200 g), 1 jablko, 1 pomeranč, 150-200 g drůbeží šunky, sůl, worchester, 150 ml bílého jogurtu.

Fazolový salát podávám na listech hlávkového salátu s kouskem celozrnného pečiva k večeři a je ho dost pro tři osoby. Ochutnejte tuto zajímavou kombinaci chutí!

1 porce=1/3, 1369kJ, 327kcal, 48g sacharidů