Filety z lososa na rozmarýnu

Filety z lososa na rozmarýnuFilety z lososa se dají připravit na spoustu způsobů. Pro mě jsou symbolem svátečního menu, protože jsou poměrně dražší, než kupovaná celá ryba. Proto se snažím filety z lososa upravit nějak zvlášť chutně, třeba v kombinaci s bylinkami. Výhodou je, že rozmarýn je vytrvalá bylina, a tak se dá používat čerstvý prakticky po celý rok.

Suroviny: 4 porce lososa (cca 600 g), čerstvý rozmarýn, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, šťáva z půlky citronu, půl citronu na ozdobu.

Postup přípravy: Filety z lososa osuším, pokapu citronovou šťávou, lehce osolím, okořením čerstvě mletým pepřem a drobně posekaným rozmarýnem. Nechám 30-60 minut uležet v chladu.Na pánev dám olej a máslo, zahřeju a vsypu lžíci sekaného rozmarýnu. V rozpáleném tuku opeču lososa napřed z jedné a pak z druhé strany. Opečené maso ihned podávám s vařenými bramborami a čerstvou zeleninou.

Losos, i když se to nezdá, patří mezi tučnější ryby. Obsah tuku v mase je 13 procent. Avšak musíme brát v úvahu to, že rybí tuk má úplně jinou kvalitu. Obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jejichž pravidelná konzumace je pro nás prospěšná. Tento druh polynenasycených mastných kyselin má příznivý vliv na srdce, na činnost mozku a očí. Dát si jednou za čas filety z lososa není tedy zbytečným luxusem! Dobré pochutnání!
1 porce=1/4: 1659kJ, 396kcal, 2.4g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Ryby se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *