Francouzská polévka z pórku

Hustá krémová polévka z pórku v misceKdyž jsem byla ve Francii, hned jsem se sháněla po mé oblíbené kosmetice z Vichy a zjistila jsem, že za příznivější cenu ji neseženu. Je totiž i tam považována za velmi kvalitní. Nedávno jsem zjistila, že v mezinárodním receptáři existuje francouzská polévka z pórku zvaná Vichyssoise, a protože mi její jméno připomínalo Vichy, začala jsem po jejím receptu pátrat.
Recept na Vichyssoise znají kuchaři všech vyhlášených světových restaurací. Tato francouzská polévka pochází z oblasti u města Vichy a je to hustá krémová polévka vařená z pórku, brambor, cibule a smetany. Správně se uvařená Vichyssoise nechá vychladit a jí se studená, já ji však zkusila uvařit a ochutnat teplou.

Jak jsem postupovala: Do hrnce s rozehřátým olejem jsem vhodila najemno nakrájenou cibuli a pórek. Po krátkém osmahnutí jsem hrnec přikryla pokličkou a obsah dusila asi 10 minut. Potom jsem přidala sůl, pepř, na tenké plátky nakrájený syrový brambor a kostku kuřecího bujónu s půllitrem vody. Přikrytý hrnec jsem nechala na mírném ohni vařit dalších 25 minut, až zelenina změkla. Pak jsem hrnec odstavila a přímo v něm jsem jeho obsah rozmixovala tyčovým mixérem. Hotovou polévku jsem ještě dochutila a okamžitě servírovala. Do polévky na talíři patří lžíce smetany a jemně krájená petrželka nebo pažitka na ozdobu.

Co je třeba na 2 porce Vichyssoise: 1 pórek - pouze bílá a nazelenalá spodní část cca 200g, ½ cibule, 1 velký brambor max 150g, ½ lžíce oleje, ½ lžičky soli, špetka pepře, 1 kostka bujónu nebo ½ l kuřecího vývaru, 2 lžíce smetany o tučnosti 10%, petrželka nebo pažitka.

Dříve jsem vařila pórkovou polévku tak, že jsem nakrájený pórek ve vývaru jen rozvařila, ale mým dětem kousky pórku vadily a polévku odmítaly. Na rozdíl od toho je francouzská polévka z pórku krásně jemná, našleháním pórku s bramborem se vytvoří nadýchané krémové pyré. Pokud se množství bramboru nepřežene, má pak polévka příznivou energetickou hodnotu i obsah sacharidů. Podle mého názoru je to dietní polévka vhodná i pro hubnoucí dietu. Příloha netřeba. Až budete mít čerstvý pórek, zkuste ji!
Vaše
1 porce=1/2: 729kJ, 174kcal, 25g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky se štítky Polévky, Pórek. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Francouzská polévka z pórku

  1. jiri napsal:

    Dobrý den, já myslel že jsem to vymyslel já a ejhle ono to napadlo i Vás . Je skvělá já bramborou zahuštuji i brokolicovou.

    • Adéla napsal:

      Díky za komentář. Ten recept není můj nápad, ale z mé milované Francie. Brokolicovou polévku jsem ještě nedělala, zkusím ji tak. Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>