Hliva připravená v misce na použití

Hlivove karbanátky s bramboremSmažené pokrmy nepatří mezi zdraví prospěšné, a proto je nedělám příliš často. Ale pokud mám větší množství čerstvé hlívy, neváhám a udělám hlívové karbanátky. Pokrmy z hub miluji a bezmasé hlívové karbanátky jsou lahodné a šťavnaté. Mouku vůbec neobsahují a strouhanky dávám jen minimální množství, které je potřeba pro vytvarování karbanátků. Hlíva má kromě nízkého glykemického indexu i pozitivní přínos pro zdraví. Energetickou hodnotu zvyšuje jen olej potřebný na smažení.

Hlivové karbanatky na pánviPostup: Hlívu očistím, ale neoplachuji, aby zbytečně nenasákla vodou. Houbu a cibuli nasekám najemno. Pak vmíchám vejce, pepř, sůl a 6 polévkových lžic strouhanky. Směs nechám v míse zaležet zhruba 30 minut. Ze směsi dělám karbanátky tak, že je vytvaruji stiskem obou dlaní k sobě. Vytvořím asi 10 kusů karbanátků. Další obalování ve strouhance nebo v trojobalu je možné, ale není to nutné. Karbanátky smažím na pánvi v rozpáleném oleji.

Suroviny: 300g hlívy, 1malá cibule, 2 vejce, 1 lž.soli, ½ lž. ml.pepře, 6 lžíc strouhanky (=120g), olej na smažení 20ml.

Hlívové karbanátky jsou voňavé a lahodné. Kdo je jednou zkusí, musí je pak dělat často, stejně jako já. Pro jednu porci stačí 2 karbanátky. Přeji dobrou chuť!
Vaše

1porce=2 karbanátky: 777kJ, 185kcal, 23.8g sacharidů