Houbová omáčka z čerstvých hub podle Jarka

Čerstvě nasbírané houby na přípravu omáčkyMůj bývalý kolega Jarek je odborník přes zemědělství a pochází z českomoravské vysočiny. Už od mládí má důvěrný vztah k přírodě a jeho vášní je sbírání hub. A taky vaření. Když jsem se ho kdysi ptala, jak se vaří houbová omáčka z čerstvých hub, popisoval mi, jak ji dělá a že důležitou ingrediencí do ní je zelená petrželka.
Kdykoliv mám tolik hříbků, že můžu houbovou omáčku udělat, vzpomenu vždy na Jarka, že musím petrželku do omáčky sehnat. Zjistila jsem totiž, že nať zelené petrželky funguje v omáčce jako koření. Houbová omáčka z čerstvých hub se dá udělat s jíškou nebo bez ní. Přednost dávám zahuštění omáčky moukou rozkvedlanou ve vodě či smetaně, aby omáčka nebyla tak tučná. Jak na to?

Suroviny: 400g čerstvých očištěných hub (hříbky, kozáky, klouzky, modráky apod.), 2 lžíce oleje, 1 středně velká cibule, 2 lžičky soli, ½ lžičky mletého pepře, 3 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany (tučnost 10%), hrst natě zelené petrželky, lžička másla.

Postup:  Čerstvé očištěné houby nakrájím na menší kostičky, operu ve studené vodě a nechám na cedníku okapat. Pak v kastrolu s nepřilnavým povrchem na oleji krátce osmažím nakrájenou cibuli a na ni vhodím nakrájené houby. Vše zprudka orestuji, osolím lžičkou soli a opepřím. Houby pustí hodně vody, proto je dusím ve vlastní šťávě asi 20 minut. Pak v půl hrnku vody rozkvedlám 3 lžíce hladké mouky, přiliju ji do kastrolu k houbám a přidám ještě 1 hrnek vody. Za občasného míchání dusím dál 15 minut, aby se mouka provařila. Pak k houbám přiliju smetanu a přidám najemno nakrájenou čerstvou nať petrželky. Vše přivedu k varu, případně trochou vody upravím hustotu omáčky a povařím ji ještě zhruba 3 minuty. Nakonec podle chuti dochutím, přidám lžičku másla pro vůni a houbová omáčka je hotova.

Porce houbové omáčky s vařeným bramborem a vejcemHoubová omáčka z čerstvých hub uvařená podle Jarkova receptu má skvělou chuť a říz. Houby jako nízkokalorická potravina obsahují minimální množství tuku a sacharidů a mají nízký GI. V omáčce jsou kvalitně tepelně upravené, což je nezbytným předpokladem jejich konzumace. Houbová omáčka chutná i bez masa, třeba s vařeným bramborem a vejcem, z této dávky je asi 5 porcí omáčky. Množství přílohy dávkujte s mírou!
Tak ať chutná!! Vaše
1 porce=1/5: 1122kJ, 268kcal, 17.9g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Můj receptář, Omáčky se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *