Houbový Kuba z hlívy

tradiční pokrm z ječných krup a hubTradičně se houbový Kuba vaří z trochy sušených hub, hlavně na Štědrý den k obědu jako bezmasé jídlo. Já jsem dostala čerstvě sklizenou hlívu a napadlo mě udělat Kubu z hlívy.
Houbový Kuba z hlívy je totiž pokrm velmi zdravý a dietní, dá se jíst celoročně. Ječné kroupy patří mezi málo upravené obilniny s nižším glykemickým indexem, hlíva má GI velmi nízký, je k sehnání po celý rok. Obsah energie je u hlívy téměř zanedbatelný. Houba je v podstatě voda a vláknina, jako zdroj základních živin nepřipadá v úvahu. Zhruba 70-90% tvoří voda. Navíc hlíva obsahuje užitečné látky betaglukany podporující imunitu, což je právě aktuální.

Suroviny: 1 lžíce oleje, 200g ječných krup 1 lžička soli, půlka kostky masoxu nebo 1/2l vývaru, 500g hlívy, půl lžičky mletého pepře, lžička kmínu, lžička majoránky nebo tymiánu, petrželková nať nebo najemno krájený zelený pórek na ozdobu.

Postup: Kroupy odvážím do hrnce, osolím špetkou soli, zaliju větším množstvím vody a uvařím doměkka. Trvá to zhruba půl hodiny, občas je třeba kroupy promíchat, rády se lepí ke dnu hrnce. Důležité je uvařené kroupy přesypat do cedníku a důkladně propláchnout pod tekoucí studenou vodou, aby se neslepily.
Během vaření krup osmažím na lžíci oleje velkou nakrájenou velkou cibuli. Na cibuli vložím kostičky nakrájené hlívy. Okořením kmínem, pepřem a majoránkou a přidám sůl. Vše dusím pod pokličkou půl hodiny. Ke konci dušení přidám k hlívě půl kostky rozdrobeného masoxu a sekanou zelenou petrželku. Nakonec přisypu měkké kroupy a promíchám.
Jindy pokud mám k dispozici masový vývar, zaliju houbovou směs s uvařenými kroupami vývarem a přemístím ji do pekáče. Kubu zapeču v troubě vyhřáté na 180o C po dobu 30 minut.

Houbovou směs z hlívy a krup lze zapéci nebo podávat hned po udušení. Mně chutná houbový Kuba z hlívy bez zapečení, protože není suchý a příprava bez pečení je rychlá. Jsou to 4 porce k obědu.
A co když zbudou uvařené kroupy? Udělám kroupy s vejci.
Vaše

1 porce=1/4, 1117kJ, 266kcal, 47g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *