Jablkové lívanečky Vlasty Buriana

lívanečky na talíři zdobené jogurtem se skořicíUž dlouho jsem schovávala ústřižek z jednoho starého časopisu, kde byl návod na jablkové lívanečky  – oblíbené jídlo Vlasty Buriana.
Původně se do těsta na jablkové lívanečky podle receptu kuchaře Vlasty Buriana přidával ještě cukr, dvě lžíce rumu a dvě lžíce rozpuštěného másla. Tyto ingredience si slavný herec mohl dopřát, já jsem je z dietních důvodů vynechala. Kokos je v tomto receptu velmi důležitá ingredience, těsto nadlehčí a sníží GI i obsah sacharidů v těstu.

Co na lívanečky: 1/4 l kefírového mléka (1% tuku), 3 celá vejce, 100g strouhaného kokosu (10 vrchovatých lžic), 130 g hladké mouky (5 lžic), špetka soli, asi 4 menší jablka (oloupaná a nakrájená na plátky – 300g), olej na smažení (60ml).

Postup: Do kefíru vmíchám mouku, umíchám dohladka, pak přidám sůl, celá vejce, kokos a důkladně prošlehám. Nakonec plátky oloupaných jablek nakrájím na nudličky a lžící důkladně vpravím do těsta a vytvořím zhruba 1 litr těsta. Pomocí lžíce kladu na pánev s rozpáleným olejem malé hromádky, které rozetřu na lívanečky. Na pánev střední velikosti vyjdou asi 4 lívanečky, které peču pozvolna a po otočení na druhou stranu lžící ještě zploštím. Zpravidla upeču celkem 16 lívanečků o průměru cca 6 cm.

Upečené lívanečky podávám zdobené lžičkou bílého jogurtu a sypané skořicí. Jindy si je pomažu mou domácí marmeládou se solí.
oblíbený český komik - fotoJablkové lívanečky podle receptu pro Vlastu Buriana jsou lehké, sladké právě dost a pro toho, kdo cukr nemusí, jsou skvělé. Jsou jemné a chutnější než jablečné placky bez cukru, které jsem často vyráběla pro mé děti.
Pokud upeču množství 16 kusů, je nutriční hodnota lívanečku 1/16 z celkového množství surovin. Mohu tedy sníst 3 lívanečky s jogurtem, což je právě dietní porce pro toho, kdo si ve stravě hlídá množství cukrů.
Tak dobrou chuť!    

1 lívaneček =1/16: 501kJ, 120kcal, 10g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Sladkosti bez cukru, Speciality se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *