Kuřeci čína sypaná oříšky

Kuřeci čína sypaná oříškyReceptů na čínu z masa je velká spousta a každá kuchařka nebo kuchař má svůj oblíbený recept něčím odlišný. Tato jednoduchá kuřecí čína se připravovala už dávno v domácnosti mé kamarádky Petry, která žije v jižních Čechách. Naučila ji připravovat spoustu svých známých, protože kdo tento pokrm jednou ochutnal, hned chtěl po ní recept. Petra dělala čínu hlavně z libového vepřového masa, ale někdy použila směs vepřové kýty a kuřecích řízků. Protože je společenská, měla doma vždy spoustu hostů a masa na čínu se nakládalo velké množství. Když převládala mužská společnost, maso důkladně opepřila a okořenila chilli kořením nebo chilli omáčkou. Moje jednoduchá kuřecí čína je co se týče masité suroviny dietnější, ale chutná stejně dobře, jako čína od Petry. Množství koření si lze přizpůsobit podle chuti.

Jak na to: Kuřecí maso zbavím kůže, tuku a zbytků šlach a nakrájím na kousky o velikosti kostky cukru. Pak je posypu solí, kořením a rozdrceným masoxem a důkladně promíchám. Maso v míse popráším solamylem a promíchám, aby všechny kousky byly solamylem pokryté. Potom vmíchám celá vejce a sójovou omáčku. Takto připravené maso dám do vhodné nádoby s víčkem a nechám v ledničce minimálně přes noc zaležet. Někdy nechám maso v ledničce podle potřeby připravené dopředu i déle, třeba tři dny.
Půl hodiny před podáváním vyjmu naloženou směs z ledničky a podle chuti do ní přimíchám rozmačkaný česnek, ale někdy se bez česneku klidně obejdu. Rozpálím olej na pánvi a na to vložím naloženou směs masa včetně šťávy. Špachtlí nebo vidličkou povrch masa ihned urovnám a stejnoměrně rozprostřu tak, aby se vytvořila placka z masa a vajec. Až je placka naspodu opečená dočervena, obrátím ji na druhou stranu. Pokud se roztrhne, nevadí, jednotlivé části placky otočím a opékám z druhé strany. Potom ještě kousky masa oddělím od sebe a opeču ze všech stran, případně pokapu trochou oleje anebo sójovou omáčkou. Pět minut před podáváním vhodím na pánev s masem hrst oříšků a opeču je.

Suroviny: 500 g kuřecího masa, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře, 2 lžičky karí koření, kostka masoxu, 3 lžičky solamylu, ½ lžičky chilli, 2 lžíce sójové omáčky, 2-3 vejce, 1-3 stroužky česneku (nemusí být), 2 lžíce oleje, hrst buráků nebo oříšků kešu (nemusí být).

K obědu je tato jednoduchá kuřecí čína samozřejmě dobrá s rýží a z tohoto množství se nají čtyři až pět osob. Jestliže mou oblíbenou čínu vařím pro návštěvu, podávám ji v jedné velké společné míse, do které případně opakovaně připravím další várku pokrmu, a každý si bere na talířek podle své chuti. Křupavé pečivo nebo čerstvý chléb je pak k číně servírované do jedné společné mísy nejvhodnější.
Opravdu moc dobrou chuť vám přeje

1 porce=1/5, 1237kJ, 295kcal, 8g sacharidů