jedna porce karbanátků s bramborem

Dva karbanátky z vepřového masa s bramborem na talířiNámět na recept na karbanátky z vepřového masa s pórkem jsem vyslechla na brněnském rádiu. To téma mě moc zaujalo, protože tyto karbanátky se připravují výhradně bez přídavku strouhanky a není třeba ani je v něčem obalovat. Tedy přídavek surovin obsahujících sacharidy není do masové směsi zapotřebí!
Když jsem recept podle udaných surovin zkusila, byla jsem překvapena, že karbanátky z vepřového masa s pórkem jsou krásně šťavnaté a chutné. Proto se asi připravovaly jako součást svatebního menu v tradiční lidové kuchyni.

Co na to: 500g mletého masa mix, 1 menší cibule, 1 vejce, 2 stroužky česneku, ½ lžičky drceného kmínu, ½ lžičky majoránky, ½ lžičky mletého pepře, 1 lžička soli,  středně velký pórek 150-200g, 3 lžíce oleje na pekáč.

masová směs s pórkem v míseJak na to: Pórek jsem dobře propláchla a celý nakrájela nadrobno. Pak jsem do větší mísy vložila všechny ingredience na karbanátky, důkladně jsem je promíchala a vzniklou hmotu jsem nechala v lednici hodinu odležet.
Ze směsi jsem vytvořila 8 karbanátků, které jsem rozložila do pekáče s rozehřátým olejem. Karbanátky s pórkem jsem pekla ve vyhřáté troubě při teplotě 200oC zhruba 45 minut za občasného obracení.

A odkud pochází slovo karbanátek? Podle italského carbonata, což znamená pečený na uhlí. V naší tradiční lidové kuchyni byly prý karbanátky z vepřového masa s pórkem připravovány z mletého bůčku. Ale výborné jsou i ze směsi mletého masa s nižším podílem tuku, nemají pak tak vysokou kalorickou hodnotu. Jako příloha vařený brambor nebo pečivo, 2 karbanátky jsou porce pro jednoho strávníka.
Tak ať vám pórkové karbanátky chutnají!

[button size=medium color=purple url=http://diatips.cz/prilohy-co-musite-vedet]1 porce=1/4: 1856kJ, 421kcal, 5.1g sacharidů[/button]