Koprová omáčka s ricottou

Koprová omáčka s ricottouKdyž je k mání čerstvý kopr, dostanu chuť na koprovou omáčku. V zimě ji připravuji taky z kopru naloženého do octa, ale z čerstvého kopru ji mám raději. Správně se koprová omáčka připravuje s přídavkem smetany, a pro mě je tento způsob přípravy z dietního hlediska nevhodný. Zkusila jsem nahradit smetanu krémovou ricottou, která má podstatně nižší obsah tuku a ono to šlo! Koprová omáčka s ricottou je výborná a když se zkombinuje s knedlíkem připraveným z celozrnné mouky, může si milovník omáček pochutnat, i když chce zdravě jíst!

Příprava koprové omáčky: Do 1/8 l studené vody v hrnku vsypu hladkou mouku a rozkvedlám kvedlačkou. Vzniklou tekutinu přileju do vlažného vývaru z masa, zředím ještě 1/8 l studené vody a za stálého míchání nechám vařit 20-30 minut, aby se mouka provařila. Na konci varu přisypu sůl, sladidlo a přidám worčestr a koprovou nať najemno pokrájenou. Omáčku s čerstvým koprem vařím jen asi 1 minutu a pak odstavím. Až omáčka trochu zchladne, přidám ocet, rozmíchám, a nakonec důkladně vmíchám sýr ricotta.

Suroviny: ¼ l hovězího vývaru, ¼ l vody, 2 plné polévkové lžíce hladké mouky, 1 rovná lžička soli, půl lžičky sladidla, lžička octa, pár kapek worčestru, 50 g sýra ricotta, kytička koprové natě. Kopr a ricotta

Koprová omáčka připravená tímto způsobem je velmi snadná a stačí pro 3-4 osoby. Pokud k ní nevařím maso, dělám ji jen z vody a podávám k ní místo masa vejce uvařené natvrdo. Jako příloha se hodí knedlík z celozrnné mouky nebo vařené brambory.
Pochutnejte si taky! Vaše

1 porce=1/4, 248kJ, 59kcal, 9.5g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Omáčky se štítky Bezmasé, Bylinky, Omáčky, Ricotta. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

6 komentářů u Koprová omáčka s ricottou

  1. Marie napsal:

    I pro mě má kopr neodolatelné aroma. Jenom když se vysloví, tak se mi sbíhají sliny na koprovku. A tato úprava je moc zajímavá.

    • admin napsal:

      Díky za komentář. Koprovku mám ráda a když zbyde na další den, dám si ji klidně i samotnou! Adéla

  2. Pavla H. napsal:

    koprovka je pro fajnšmekry, po koprovce bych se utlouklamoc ji neumím, zkusím tento postup.
    vždycky jsem to dělala naopak, vmíchala jsem vodu s moukou do nějaké štávy, to nemohlo dobře
    dopadnout. pavla

    • admin napsal:

      Já tímto způsobem dělám koprovku už léta, tedy bez jíšky a ocet až po částečném zchladnutí. Adéla

  3. Koprovku miluji stejně jako čert Trepifajksl, kterému ji tak dobře vařila bába Plajznerka z milované Drdovy pohádky

    • admin napsal:

      A jestlipak jste jedla jihočeskou kulajdu s koprem? Taky moc dobrá, ale musí na ni růst houby. Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>