Koprová omáčka s kouskem masa na talíři

Koprová omáčka s ricottouKdyž je k mání čerstvý kopr, dostanu chuť na koprovou omáčku. V zimě ji připravuji taky z kopru naloženého do octa, ale z čerstvého kopru ji mám raději. Správně se koprová omáčka připravuje s přídavkem smetany, a pro mě je tento způsob přípravy z dietního hlediska nevhodný. Zkusila jsem nahradit smetanu krémovou ricottou, která má podstatně nižší obsah tuku a ono to šlo! Koprová omáčka s ricottou je výborná a když se zkombinuje s knedlíkem připraveným z celozrnné mouky, může si milovník omáček pochutnat, i když chce zdravě jíst!

Příprava koprové omáčky: Do 1/8 l studené vody v hrnku vsypu hladkou mouku a rozkvedlám kvedlačkou. Vzniklou tekutinu přileju do vlažného vývaru z masa, zředím ještě 1/8 l studené vody a za stálého míchání nechám vařit 20-30 minut, aby se mouka provařila. Na konci varu přisypu sůl, sladidlo a přidám worčestr a koprovou nať najemno pokrájenou. Omáčku s čerstvým koprem vařím jen asi 1 minutu a pak odstavím. Až omáčka trochu zchladne, přidám ocet, rozmíchám, a nakonec důkladně vmíchám sýr ricotta.

Suroviny: ¼ l hovězího vývaru, ¼ l vody, 2 plné polévkové lžíce hladké mouky, 1 rovná lžička soli, půl lžičky sladidla, lžička octa, pár kapek worčestru, 50 g sýra ricotta, kytička koprové natě. Kopr a ricotta

Koprová omáčka připravená tímto způsobem je velmi snadná a stačí pro 3-4 osoby. Pokud k ní nevařím maso, dělám ji jen z vody a podávám k ní místo masa vejce uvařené natvrdo. Jako příloha se hodí knedlík z celozrnné mouky nebo vařené brambory.
Pochutnejte si taky! Vaše

1 porce=1/4, 248kJ, 59kcal, 9.5g sacharidů