Králík na rozmarýnu – po švýcarsku

Králík na roznarýnuPůvodně jsem tento recept našla v nějakém starém časopisu jako králík po švýcarsku, ale nazvala jsem ho králík na rozmarýnu, aby bylo hned jasno. Vyzkoušela jsem ho jednou a všem zachutnal. Od té doby jsem ho dělala už mockrát, protože takto připravené králičí maso má jemnou lahodnou chuť a připomíná spíše divočinu. Nevím o nikom, kdo by recept králík na rozmarýnu nebo po švýcarsku znal a připravoval. Proto vám ho s radostí předávám.

Jak ho připravuji: Na pánvi rozpálím 2 lžíce oleje a kousek másla. Jednotlivé porce králíka pak ze všech stran opeču dohněda. Opečené králičí maso přemístím na pekáč, ze všech stran osolím, opepřím a posypu drceným rozmarýnem. Nakonec na králíka naliju vodu, kterou jsem předtím vypláchla pánev po opékání masa. Pekáč přikryji poklicí a maso dusím 2-3 minuty ve vlastní šťávě.
Poté odstavím, na králíka naliji deci červeného vína a pekáč přikrytý poklicí strčím do trouby. Peče se zvolna jednu až dvě hodiny za občasného podlévání vodou nebo vývarem z králičích kostí. Až je maso měkké, což záleží na stáří dodaného králíka, maso vyjmu a upravím šťávu.
Pokud šťáva obsahuje větší kousky rozmarýnu, tak ji přecedím do kastrůlku, podle potřeby nechám trochu vyvařit nebo ještě přidám vodu, když je šťávy málo. Podle chuti přidám do omáčky sůl a worchester a nakonec jednu až dvě lžíce smetany. Mouku na zahušťování šťávy nedávám, ale kdo ji má rád, může dát lžíci hladké mouky do půl hrnku vody, rozkvedlat a ve šťávě nechat za stálého míchání povařit 15-20 minut.

Co je třeba: králík naporcovaný a odblaněný (4 porce), olej, 50 g másla, sůl, mletý pepř, rozmarýn - sušený drcený nebo hrst čerstvých lístků, 1-2 dl červeného vína, worchester, dle chuti 1-2 lžíce smetany s obsahem tuku 10%, případně mouka na zahuštění omáčky.

Králík na rozmarýnu na švýcarský způsob je dobrý s bramborami a kromě masa je výborná i šťáva, která má díky rozmarýnu velmi dobrou chuť. Králičí maso je dle mého názoru to nejdietnější, co znám, a když je připravím, je to pro mne vždy svátek.
Vaše

1 porce=1/4, 1316kJ, 314kcal, 0.9g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky Bylinky, Maso. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Králík na rozmarýnu – po švýcarsku

  1. Marie napsal:

    Ten recept vypadá báječně, působivé ingredience, zkrátka mňam, mňam. Já nemám moc zkušeností s rozmarýnem, nějak nemám odvahu ho používat. V mládí jsme mívali králíka často a nevážili si toho, teď je mi po něm smutno, když čtu tenhle recept. Marie

    • admin napsal:

      Díky za to, že se vám můj recept líbí. Rozmarýn je opravdu zvláštní a dobré voňavé koření a jeho používání v kuchyni u nás slaví renesanci. Pokud máte rozmarýn za oknem v květináči, zkuste dát snítek čerstvého rozmarýnu pod maso a budete překvapena! Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>