Kuře na citronuNěkdy mám potřebu zkusit upéci kuře jinak, než je běžné. Zkusila jsem upéci kuře na citronu – kuře bez přídavku tuku a bez komerčně vyráběné směsi koření.
Kuře na citronu jednoduše kořeněné mletým pepřem není náročné na potřebu surovin. Je to zase něco jiného než kuře na grilovacím koření v kupované kořenící směsi. A já ráda vím, co jím. Kořenící směsi různých značek někdy obsahují vysoký podíl levné soli, jindy přídavek cukru nebo glutamáty.
Všechny suroviny neobsahují téměř žádné sacharidy. Rozhodující je v tomto ohledu volba a množství přílohy.

Co na to: 2 kuřecí stehna nebo půlka kuřete (600g), 1 cibule (100g), 2 stroužky česneku, 1 citron, 2 lžičky soli, ½  lžičky mletého zázvoru, ½  lžičky mletého černého pepře.

Jak na to: Kuřecí čtvrtky nebo celá stehna, omyju a potřu mletým zázvorem a pepřem se solí. Poté rozehřeji troubu na 200 o C. Kuřecí maso vložím na pekáč a pokapu šťávou vymačkanou z půlky citronu. Až je trouba rozpálená, pekáč s kuřetem vložím do trouby. Po 20 minutách pečení kuřecí maso obrátím a podliju necelým hrnkem vody.  Do pekáče přidám nahrubo nakrájenou cibuli a česnek, pekáč přikryju poklicí a peču zhruba 30 minut, maso obrátím a ještě peču 30 minut.
Pak víko z pekáče odstraním, kuře obložím plátky nakrájenými ze zbylé půlky citronu, podliju případně podle potřeby vodou a dopékám zhruba 20 minut, až je kůže masa na povrchu zbarvena dozlatova.

Kuře na citronu ráda podávám s rýží nebo vařeným bramborem. Na talíř k porci kuřete se hodí podle chuti vypeckované zelené olivy nebo obloha z čerstvé sezonní zeleniny. Jsou to 2 porce.
Dobrou chuť!   

1 porce=1/2: 2536kJ, 611kcal, 11.8g sacharidů