Kuře pečené na mrkvi připravené k snědkuRecept na kuře pečené na mrkvi jsem slyšela nedávno v místním rozhlase a hned jsem si umínila, že ho musím vyzkoušet. Mrkev je naše domácí zdravá a levná zelenina. Má tolik superlativů, že ji řadíme mezi superpotraviny.
Pokud bych chtěla udělat kuře pečené na mrkvi, koupila bych celé kuře a rozdělila ho před pečením na čtvrtky. Spotřebovala bych téměř kilogram mrkve. A já mám letos doma mrkve spoustu. Věděli jste, že mrkev, pokud je opečená, chutná báječně? A přitom víc vitamínu A se uvolňuje z tepelně zpracované mrkve, než při jezení mrkve syrové.

Ingredience: 2 stehna (čtvrtky) kuřete (asi 600g), 400 g mrkve, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 150 ml vody na podlití.

Postup: Čtvrtky kuřete jsem zbavila tuku a omyla pod tekoucí vodou. Osolila jsem je lžičkou soli a vložila do pekáče kůží navrch, na to kmín a podlila 150 ml vody. Pekla jsem v zakrytém pekáči asi 30 minut při 180 °C na spodní mřížce trouby. V půlce pečení jsem stehna obrátila a polila šťávou z výpeku.
Mezitím jsem oloupala mrkev a nakrájela na tenká kolečka (lze použít elektrický kráječ), jako bych krájela lupínky. Poté jsem kuře vyndala z trouby i z pekáče. Na dno pekáče, kde se peklo kuře, jsem nasypala kolečka nakrájené mrkve. Mrkev jsem osolila lžičkou soli, poté jsem na mrkev v pekáči položila porce kuřete a pekla zakryté 30 minut při 200 °C.
Až bylo kuře částečně upečené, vyndala jsem pekáč z trouby. Kuře jsem přelila šťávou, mrkev jsem promíchala. Vodu jsem do pekáče pokud možno nedávala, protože kuře a mrkev nemá plavat, nesmí se dusit, ale péct. Dále jsem kuřecí stehna pekla odkryté ještě asi 20 minut dozlatova. V průběhu pečení jsem přelévala kuře výpekem a kontrovala, zda není šťáva úplně vypečená.

Na pečení kuřete není třeba žádný tuk. Stačí hlídat množství sacharidů, které jsou obsaženy v mrkvi a v příloze. Kuře pečené na mrkvi je možné podávat s bramborem nebo rýží, dobré je i samotné bez přílohy. Mrkev má totiž cukrů dost. Na 2 porce stačí upéci dvě stehna podle výše uvedeného postupu.
Doufám, že vám bude chutnat tak, jako mně!


 
 
1 porce=1/2: 2721kJ, 655kcal, 19.4g sacharidů