Báječné kuřecí maso v jogurtu

Kuřecí maso s jogurtem obložené zeleninouKuřecí maso v jogurtu by měl pravidelně připravovat každý, kdo to s dietou myslí vážně. Tento recept je výborný i pro přípravu masa ke grilování. Mám-li na zahrádce narostlé bylinky, nasekám je na jemno a vmíchám do jogurtové marinády. Tak je možné ochutit maso pokaždé jiným druhem oblíbené bylinky, pokud ji mám čerstvou k dispozici. Maso by se mělo nechat v jogurtu alespoň 2 hodiny odležet, pro grilování je dobré připravit kuřecí maso v jogurtu jeden až dva dny předem.

Postup přípravy: Na kuřecí maso v jogurtu kupuji nejlépe prsní nebo stehenní řízky z kuřete. Maso zbavím tuku a zbytků kůže a lehce je naklepu. Potom je ze všech stran posypu směsí koření. Jestliže kořenící směs obsahuje sůl, už maso nesolím. Otevřu kelímek s jogurtem a každý kus masa potřu z jedné strany jogurtem, vložím do připravené misky potřenou stranou dolů a jogurtem potřu i vrchní část. Tak postupně potřu jogurtem všechno kuřecí maso a naskládám je do misky, kterou uzavřu víčkem a dám do ledničky. Asi půl hodiny před podáváním rozpálím na pánvi lžíci oleje, vložím naložené maso i se zbytky použitého jogurtu a maso ze všech stran na pánvi opékám dozlatova. Jogurtová marináda vytvoří na povrchu masa jemnou krustu, takže maso je uvnitř pěkně šťavnaté a měkké a na povrchu opečené. Zbytky jogurtu se srazí na látky bílkovinné povahy a vodu, čímž se vytvoří malé množství šťávičky, která je chutná a není tučná.
Pokud chci připravit kuřecí maso zcela bez přídavku oleje, vložím je na pekáč a peču zprudka v troubě. To trvá sice o trochu déle, ale zároveň si tím usnadním přípravu masa pro více strávníků.

Suroviny pro 3-4 osoby: Půl kila kuřecích řízků, nejlépe prsních, ale mohou být i stehenní, 100-150 ml bílého jogurtu s běžnou tučností, 1 lžíce oleje, směs oblíbeného koření, případně sůl. Já nejraději používám grilovací koření a na toto množství masa stačí zhruba půl sáčku (15 g nebo 2 polévkové lžíce, jak kdo má rád).

Tento způsob přípravy kuřecího masa upřednostňuji před pracným smažením. Příprava pokrmu je snadná a rychlá. Navíc všechny suroviny na kuřecí maso v jogurtu odpovídají výběru potravin podle zásad zdravé výživy.  Tak dobrou chuť!

1 porce=1/3, 916kJ, 218kcal, 2.7g sacharidů
Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky Maso. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Báječné kuřecí maso v jogurtu

  1. Marie napsal:

    Tento recept zní báječně, já používám na maso taky jogurt, ale tímto způsobem jsem to ještě nedělala. Hlavně bych to mohla zkusit pro vnoučata. Děkuji, hledám pro ně dietnější recepty.

    • admin napsal:

      Ano, tato příprava kuřecího masa je pro dietu výborná. Kromě toho, že není třeba tuk, jogurt taky maso marinuje, látky obsažené v jogurtu způsobí, že maso je brzy měkké a křehké. Určitě je tato příprava zdravější, než klasické smažené kuřecí řízky! Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>