Kuřecí stehna na cibuli na talíři

Poprve jsem kuřecí stehna na cibuli pekla, když jsem dostala spoustu cibule, které už docházela trvanlivost. A dobře jsem udělala.
Cibule obsahuje silici aliin, a proto je cibule (spolu s česnekem) považována za nejvýznamnější přírodní antibiotikum. Kromě toho je cibule zdrojem unikátních flavonoidů. Ve vysokém množství obsahuje flavonol  kvercetin, který se tepelnou úpravou nebo zmrazením neničí. Preventivní a léčivé účinky jsou založeny především na tom, že kvercetin působí jako silný antioxidant. Pohlcuje volné kyslíkové radikály a pomáhá bránit  peroxidaci lipidů, tzn. působí proti zánětům, proti růstu některých rakovinných buněk, proti kardiovaskulárním onemocněním, proti bakteriím a virům. Některé studie naznačují, že může být prospěšný i při hubnutí, že potlačuje vstřebávání sacharidů.
Podobný pokrm připravuji i z celého kuřete, ale samotná kuřecí stehna na cibuli vypadají efektněji. Nejvíce sacharidů v tomto pokrmu pochází z cibule. Mělo by jí být hodně.
Pokud potřebuji připravit pokrm s nízkým obsahem mléčného cukru laktóza, použiju na posypání pečených stehen strouhaný sýr ementál, ale v běžném případě stačí použít sýr eidam.

Co na to: 4 kuřecí stehna (cca 1kg), 4 větší cibule (350g), sýr ementál 150g, 1 lžička soli, 2 lžičky sušeného tymiánu.

Kuřecí stehna na cibuli příprava1Jak na to: Kuřecí stehna umístím do pekáče s pokličkou, předem nasolím, okořením tymiánem a dám do chladu odpočinout.
Cibule oloupu, rozpůlím a nakrájím na jemné plátky. Na stehna v pekáči veškerou nakrájenou cibuli rozložím, podliju trochou vody a dám péci do trouby vyhřáté na 200stC. Peču 60 minut v přikrytém pekáči. Potom víkoKuřecí stehna na cibuli příprava2 odklopím a polovinu stehen i s cibulí rozdělím do druhé části pekáče. Podliju ještě trochou vody a peču dalších 30 minut. Posledních 5 minut dozlatova opečená stehna pokryju vrstvou nahrubo strouhaného sýra.

Kuřecí stehna na cibuli chutnají dobře s čímkoliv.

Ovšem výběr a množství přílohy je zásadní,Kuřecí stehna na cibuli příprava3 pokud si chceme hlídat množství cukrů, tedy škrobů, které jsou v každé příloze vždy obsaženy. O výběru přílohy a významu glykemického indexu už jsem vícekrát.
Nechte si chutnat! Vaše

1 porce=1/4: 2143kJ, 512kcal, 10g sacharidů