Kuskusový salát Tabouleh

Kuskusový salát Tabouleh s rajčetem, petrželkou a mátouNedávno jsem v prodejně zdravé výživy zaslechla rozhovor, při němž si nešťastný zákazník stěžoval, že by si rád udělal kuskus a neví, jak. I když kuskus nepatří mezi naše tradiční potraviny, zařazuju ho občas do jídelníčku kvůli jeho nutriční hodnotě. Kuskusový salát Tabouleh pochází z Arábie a jeho název souvisí s kořením. Stal se populární etnickou potravinou na celém světě a jí se hlavně v Maroku, Francii, severní Africe a Turecku, Sýrii, Libanonu. Tabouleh se tradičně připravuje z bulguru, ale recept z kuskusu je další variantou známého salátu. Do salátu Tabouleh se dává kromě drobně nakrájené čerstvé zeleniny taky nať zelených bylin, máty a petrželky. Bez natě zelené petrželky je kuskusový salát Tabouleh nemyslitelný. Petrželka je pro náš organismus výborným zdrojem antioxidantů a je dnes k dostání jak kadeřavá, tak hladkolistá. Hladkolistá petrželka se mi zdá pro jezení v čerstvém stavu příjemnější, protože není tak pichlavá, ale dá se použít i ta kadeřavá. Do salátu je nepostradatelný přídavek zdravého olivového oleje a citronové šťávy.

Co na to: ½ hrnku kuskusu (125g), ½ citronu, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, půl salátové okurky (200g), 1 rajče, lístky máty, 4 snítky zelené petrželky, mladá cibulka nebo šalotka 100g, (1 paprika).

Jak na to: Směs z kuskusu, oleje a citronové šťávy v misce promíchám a načechrám vidličkou. Pak nakrájím na malé kousky oloupanou okurku, rajče, petrželkovou nať a mátu. Nakrájenou směs přidám ke kuskusu, vše osolím, opepřím a promíchám. Podle chuti přidám nakrájený paprikový lusk, mladou cibulku a utřený česnek. Nechám v misce s víčkem v lednici asi 5 hodin. Kuskus trochu nabobtná a změkne, díky šťávě z citronu a zeleniny. Chutná jako uvařený.

Kuskusový salát  Tabouleh je prima hlavně v létě, ale dá se jíst po celý rok. Ráda  na něj používám celozrnný kuskus, který má na rozdíl od obyčejného světlého kuskusu tmavší barvu a nižší glykemický index, protože obsahuje více vlákniny. Když budu jíst salát Tabouleh k snídani, cibulku a česnek do něj vynechávám. Přídavek citronové šťávy a lístků máty dává tomuto orientálnímu salátu osvěžující chuť a aroma. Z uvedeného množství jsou dvě porce.
Tak dobrou chuť a nebojte se cizokrajné kuchyně!           
1 porce=1/2: 1364kJ, 325kcal, 48.7g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Saláty se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *