Květák na pánvi zalitý vejciTuto úpravu květáku znám v podobě tradiční domácí večeře. Květák na mozeček je pokrm levný, zdravý a snadný.
Květák jako košťálová zelenina obsahuje spoustu užitečné objemné vlákniny. Jeho menší nevýhodou je nadýmavost, proto květák na mozeček mohou jíst lidé choulostiví na nadýmání jen v malém množství.

Suroviny pro 3-4 osoby: 1 střední květák (700g), 1 menší cibule (70 g), 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, špetka mletého pepře, 6 vajec, nať z pažitky.

vaření květáku na pařákuPostup: Květák zbavím všech listů a jejich zbytků. Pak ho celý vložím na pařák umístěný ve větším kastrolu s vodou. Na pařáku vařím květák v páře asi 15 až 20 minut. Hrnec s květákem přikrývám jen částečně, aby nadýmavé látky květáku mohly s párou odejít. Potom horkou vodu sliju, pařák vyjmu a květák rozmačkám na kousky pomocí mačkadla na brambory.
Oloupu a nakrájím cibuli. Do kastrolu s nepřilnavým dnem naliju dvě lžíce oleje. Na to dám  nakrájenou cibuli a dorůžova ji opeču. Poté do kastrolu s opečenou cibulí přemístím rozmačkaný květák. Obsah kastrolu 10 až 15 minut dusím, přitom občas míchám a podlévám trochu vodou, dokud zelenina nezměkne a nezmenší svůj objem. Přidám sůl a pepř.
Změklou zeleninu odstavím a přidám rozbitá vejce. Pak kastrol vrátím na oheň, pomalu rozmíchám vaječné bílky a postupně zamíchám do květáku i žloutky. Květák na mozeček na talíři ozdobím a posypu jemně nakrájenou pažitkou. Kousek másla pro zlepšení pokrmu neuškodí.

Z uvedeného množství surovin připravím 4-5 porcí květáku s vejci. Květák na mozeček chutná dobře s plátkem čerstvého celozrnného chleba. Je možné podávat ho taky s vařeným bramborem.
Květák s vejci obsahuje malé množství sacharidů, proto pro konzumaci pokrmu k večeři či k obědu je rozhodující velikost a druh přílohy. Jeden plátek chleba nebo jeden rohlík by měl stačit.